Oglasio se premijer
0

Nikšić najavio pomoć Elektroprivrede i Vlade FBiH porodici stradalog rudara: Ovo je veliki gubitak

A. L.
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić oglasio se nakon što je jučer iz rudnika Mramor izvučeno beživotno tijelo rudara Asima Šehanovića i najavio pomoć njegovoj porodici.
"Kada se desi tragedija poput ove u jami rudnika Mramor čovjek zanijemi i sve riječi zapnu u grlu. Da ironija bude veća, kako kažu, prema rudarskim standardima ova jama je važila za jednu od sigurnijih", kazao je Nikšić.

Kako kaže, uvijek se divio ponosnim ljudima koji svaki dan odlazeći na posao, spuštajući se u jamu, rizikuju svoje živote potpuno svjesni rizika i mogućnosti tragedije poput ove posljednje.

"Neće oni to priznati, naprotiv za njih je to svakodnevnica na koju su navikli i nevjerovatna je ljubav koju iskazuju prema svom zanimanju. Asim Šehanović bio je nabolji primjer toga. Iz ranga najboljeg pitomca, skinuo je časnu oficirsku uniformu i zamijenio je za najčasniju uniformu komorata. I, kako kažu, bio primjer svojim kolegama u svemu. Nažalost, uvjerili smo se kako život nije pravedan i kako najčešće stradaju najbolji među nama", kazao je.

Do posljednjeg trenutka se nadao da će spasilačke ekipe, koje su ulagale nadljudske napore, javiti drugačiju vijest od one s kojom smo se suočili.

"Gubitak s kojim se suočava porodica nemoguće je nadomjestiti. Uopšte ne sumnjam da će im njegove radne kolege pružiti podršku, naravno da će se Elektroprivreda i Vlada maksimalno uključiti, ali ne postoji ništa što će im zamijeniti oca i supruga. Njegovoj porodici, prijateljima i radnim kolegama upućujem izraze saučešća zbog gubitka brižnog supruga i oca, dobrog prijatelja, vrijednog rudara, prvog kopača. Ovo je veliki gubitak za sve njih i ono što im u ovako teškim trenucima možemo ponuditi je naše duboko suosjećanje i pomoć. Asimu Šehanoviću neka je vječni rahmet i lahka bosanska zemlja", napisao je Nikšić.