Problemi s vlasništvom
110

Povratnici iz Kamenice kod Pala jučer bili potpuno odsječeni: Blokiran put koji koristimo 100 godina

N. V.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Mještane povratničkog sela Kamenica kod Pala je jučer zadesio problem s obzirom na to da je put koji vodi ka i iz sela bio potpuno blokiran. Ubrzo je taj problem i riješen, nakon što su se požalili nadležnima.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja povratnika "Kamenica" Vahid Bašić je o ovom problemu obavijestio na Facebooku.

"Obavještavam vas da je put za Kamenicu, i nakon više od 100 godina korišćenja, trenutno blokiran u potpunosti. Zar u ovoj državi može neko i put zatvoriti, zar možemo ostaviti odsječene ljude na dvije strane, sve može.. Što se mene tiče, zamolit ću sve mještane da budu dostojanstveni koliko je moguće, bilo kome bude potrebno šta tu smo", napisao je on.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Inače, ovo selo se nalazi u oba entiteta te pripada i Palama (RS) i Palama (FBiH), međutim kompletna putna infrastruktura se nalazi u RS-u.

Načelnik Pale (FBiH) Almin Ćutuk je za Klix.ba kazao da problem sa tim putem traje već dugo i da je o svemu upoznat i načelnik iz RS-a Boško Jugović.

Naime, kako nam kažu obojica, to je put koji su i prije rata koristili mještani sela, ali je uvidom u katastar došlo do promjene vlasnika zemljišta. Novi vlasnik je uvidio da put koji se nalazi usred njegovog posjeda nikada nije prešao na općinu ili državu te je u takvoj situaciji našao za shodno da finansijski pregovara sa nadležnima.

Boško Jugović ističe da su jučer pregovarali sa vlasnikom te da je kompromis pronađen.

"Problem jeste postojao i vlasnik tog dijela livade kroz koji prolazi put je postavio uslove te će se opština uključiti u narednom periodu u rješavanje problema, ali je put već odblokiran", rekao je Jugović za Klix.ba.