Bio i patrijarh Porfirije
135

Kakve nam to poruke šalje Vučić: S Dodikom dogovorio sastanak "državnih" organa Srbije i RS-a

M. G.
Sa današnjeg sastanka (Foto: RTRS)
Sa današnjeg sastanka (Foto: RTRS)
Završen je sastanak predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića, koji je danas održan u Beogradu.

Nakon sastanka, ponovo čudne poruke iz susjedne Srbije. Naime, kako je Vučić objavio na svom Instagram nalogu, sa Dodikom je razgovarao o situaciji u regionu.

"Razgovarali smo i o predstojećim važnim susretima delagacija Republike Srbije i Republike Srpske. Sa posebnom pažnjom sam saslušao predsjednika Dodika povodom svih dešavanja u RS i BiH i dogovorili smo da u najkraćem roku organizujemo skup svih državnih organa Srbije i RS-a, na teritoriji Republike Srpske", naveo je Vučić.

Ono što je sporno u ovoj izjavi je to da je Vučić najavio sastanak državnih organa Srbije sa "državnim organima RS-a", što ne postoji, jer je RS entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine, koja ima svoje državne organe. Entiteti imaju entitetske organe.

Da li je ova Vučićeva izjava previd i lapsus ili se radi o nečemu perfidnijem, posebno ako stavimo u kontekst dešavanja posljednjih sedmica, ne možemo sa sigurnošću zaključiti. Međutim, ovakve insinuacije kakve je izrekao srbijanski predsjednik, nikako ne idu u istu ravan s narativom koji javno propagira, a to je da želi "dobre i prijateljske odnose sa Bosnom i Hercegovinom".

Važno je napomenuti da je s Vučićem i Dodikom na sastanku bio i patrijarh SPC Porfirije, a glavna tema razgovora bila je "ključna pitanja od nacionalnog značaja za srpski narod".