BiH
3

Kako riješiti problem tehnološkog viška u sarajevskim školama

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo podatke o tehnološkom višku nije dobilo pravovremeno od većeg broja osnovnih i srednjih škola, te je to jedan od osnovnih razloga što podaci nisu već objavljeni.

Ove godine Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je suočeno sa problemom zbrinjavanja uposlenika osnovnih i srednjih škola kao javnih ustanova na području Kantona Sarajevo. Radi se o uposlenicima koji su ostali djelomično ili potpuno bez radnih zadataka.

"Problem tehnološkog viška u Kantonu Sarajevo je prisutan u proteklih desetak godina, i to zbog konstantnog pada broja učenika koji upisuju osnovne i srednje škole. U prethodne tri godine donošenjem Pravilnika o zbrinjavanju zaposlenika koji su ostali djelomično ili potpuno bez radnih zadataka taj problem je parcijalno rješavan u toku jedne školske godine", istakao je Abid Fejzić, pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

U resornom ministarstvu tvrde kako će ove godine preduzeti niz aktivnosti kako bi se ovaj problem sistemski riješio. Osnovna namjera je da se pronađu određene mjere kako bi se u narednom periodu pitanja tehnološkog viška svela na razumnu mjeru. Tako bi u narednim školskim godinama kvalitetnije radile škole bez tehnološkog viška.

"Ove školske godine Ministarstvo podatke o tehnološkom višku nije dobilo pravovremeno od većeg broja osnovnih i srednjih škola, te je to jedan od osnovnih razloga što podaci u vezi sa ovim pitanjem nisu već objavljeni. Naime, ove školske godine smo, za razliku od prethodnih, učinili dodatno transparentnim rad komisije za zbrinjavanje uposlenika, time što su svi podaci dostavljeni školama u vidu preliminarnih lista sa uvažavanjem primjedbi prije objavljivanja konačnih podataka", naglašava ministar obrazovanja Damir Marjanović.

U resornom ministarstvu tvrde da su osnovnim školama na području Kantona Sarajevo poslali podatke o preliminarnom rasporedu nastavnika, kako bi razmotrili eventualne primjedbe i sugestije. U narednom periodu Ministarstvo će insistirati da od početka septembra sve osnovne i srednje škole na području Kantona Sarajevo pripreme petogodišnji plan kadrovskih potreba, kako bi se u budućnosti problem zbrinjavanja tehnološkog viška sistemski riješio.