{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako prepoznati darovite učenike

S
27.3.2012. u 15:47
1
7
Kako prepoznati darovite učenike
1
Kako prepoznati darovite učenike
Darovita i talentirana su ona djeca koju stručna osoba identificira kao naročito sposobnu za velika postignuća. Da bi mogla realizirati svoje mogućnosti i ostvariti maksimalan doprinos za sebe i za društvo, ta djeca imaju potrebe za diferenciranim programima i obrazovnim uslugama koje znatno prelaze ono što omogućava redovni školski program.
Daroviti učenici se ističu stvaralačkim mišljenjem i apstraktnim rasuđivanjem, posjeduju širok dijapazon interesa i kvalitet rada. Oni se od ostalih izdvajaju intelektualnim sposobnostima, a naročito "općom inteligencijom, željom za znanjem, istrajnošću, težnjom za isticanjem, zdravim razumom, kao i kritičkim uočavanjem" (Terman).

Rad u školama je prilagođen "prosječnom učeniku". Prema tom imaginarnom učeniku su pisani i udžbenici, metode i oblici rada.

U razredu pretežno susrećemo darovite učenike sa izraženim intelektualnim sposobnostima, koji postižu visok nivo uspjeha u školi. Najpopularniji su u razredu, komunikativni i socijalno adaptivni. Vokabular im je bogat, a izražavanje tečno i precizno. Takvog učenika sve zanima i želi biti angažiran u gotovo svim školskim aktivnostima.Daroviti učenici posjeduju neke zajedničke karakteristike. Prepoznavanje tih značajki i njihovo otkrivanje u učionici su važan korak u učinkovitom radu s darovitim učenicima.

Neke od osobina ponašanja darovite djece su navedene u donjoj tabeli. Ukoliko učenik posjeduje navedene osobine, postoji velika vjerojatnoća da je darovit.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: