{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako prepoznati darovite učenike

S
Sarajevo-x.com
27.3.2012. u 15:47
1
7
Kako prepoznati darovite učenike
1
Kako prepoznati darovite učenike
Darovita i talentirana su ona djeca koju stručna osoba identificira kao naročito sposobnu za velika postignuća. Da bi mogla realizirati svoje mogućnosti i ostvariti maksimalan doprinos za sebe i za društvo, ta djeca imaju potrebe za diferenciranim programima i obrazovnim uslugama koje znatno prelaze ono što omogućava redovni školski program.
Daroviti učenici se ističu stvaralačkim mišljenjem i apstraktnim rasuđivanjem, posjeduju širok dijapazon interesa i kvalitet rada. Oni se od ostalih izdvajaju intelektualnim sposobnostima, a naročito "općom inteligencijom, željom za znanjem, istrajnošću, težnjom za isticanjem, zdravim razumom, kao i kritičkim uočavanjem" (Terman).

Rad u školama je prilagođen "prosječnom učeniku". Prema tom imaginarnom učeniku su pisani i udžbenici, metode i oblici rada.

U razredu pretežno susrećemo darovite učenike sa izraženim intelektualnim sposobnostima, koji postižu visok nivo uspjeha u školi. Najpopularniji su u razredu, komunikativni i socijalno adaptivni. Vokabular im je bogat, a izražavanje tečno i precizno. Takvog učenika sve zanima i želi biti angažiran u gotovo svim školskim aktivnostima.Daroviti učenici posjeduju neke zajedničke karakteristike. Prepoznavanje tih značajki i njihovo otkrivanje u učionici su važan korak u učinkovitom radu s darovitim učenicima.

Neke od osobina ponašanja darovite djece su navedene u donjoj tabeli. Ukoliko učenik posjeduje navedene osobine, postoji velika vjerojatnoća da je darovit.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: