{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Škola i porodica su ključ uspjeha

S
5.1.2012. u 12:39
0
0
Škola i porodica su ključ uspjeha
0
Škola i porodica su ključ uspjeha
Dijete školske dobi, kroz svoje odrastanje, svakodnevno izmjenjuje najmanje dvije različite sredine (porodica i škola) i isto toliko odgojnih čimbenika (roditelji i učitelji). Kako bi se ublažila moguća razilaženja tih sredina i čimbenika nameće se potreba organiziranja redovne, trajne i kvalitetne saradnje roditelja i škole. Ozbiljnija razilaženja ovih važnih izvora utjecaja u djetetovom životu mogu imati štetan utjecaj na pravilan razvoj djeteta.
Saradnja roditelja i škole, kao najznačajnijih odgojnih čimbenika, ima važno mjesto u odgoju djeteta, polazeći već od pretpostavke da jedino skladno djelovanje različitih odgojnih faktora potiče razvoj zdrave ličnosti.

Postoje različiti oblici saradnje porodice i škole:

individualni razgovori
roditeljski sastanci razrednog odjeljenja
sastanci manjih grupa roditelja
zajednički sastanci roditelja, nastavnika i učenika
savjetovalište za roditelje
posjete roditelja školi i njeno upoznavanje
zajedničke akcije
program osposobljavanja za roditelje (škola za roditelje)
printani materijal i informacije za roditelje
posjete nastavnika porodici
Saradnja roditelja i škole bi trebala biti jednaka (i roditelji i škola dijele obaveze i ciljeve vezane za odgoj djeteta), aktivna (potiču razvoj djeteta), odgovorna (i roditelji i škola imaju prava i dužnosti spram djeteta).

Stvaranje kvalitetnih, redovnih i trajnih partnerskih odnosa roditelja, učitelja i škole pravo je i obveza i roditelja i učitelja i škole.

Zajednički ciljevi roditelja i škole su:

- stvoriti mogućnosti da svako dijete sistemski stječe znanja i bude uspješno u skladu s njegovim sposobnostima i sklonostima

- osposobiti dijete za učenje, naučiti ga kako učiti i pomagati mu u učenju

- pripremiti dijete za mogućnosti i iskušenja koja ga čekaju u životu

- poučiti dijete vrijednostima dostojnim čovjeka

U mnogim školama roditelji su aktivirani u socijalnom i intelektualnom poticanju učenika kao saradnici, voditelji ili savjetnici. Dobro je da roditelji iniciraju neke aktivnosti iako ih škola ne uspijeva realizirati. Neki primjeri takve saradnje su učestvovanje u raznim društvima ili kursevima, zajednički izleti roditelja i učenika, pribavljanje edukativnih materijala, škola u prirodi, škola plivanja, učestvovanje u vannastavnim i vanškolskim aktivnostima, zajednički odlasci u kino, pozorište, na izložbu, učlanjivanje u biblioteke i čitaonice, poticanje na korištenje stručne literature i savremenih tehnologija, poticanje na učestvovanje u takmičenjima, priredbama i smotrama.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: