Odličan 5+
0

Kako pravilno organizovati slobodno vrijeme?

Sarajevo-x.com
Slobodno vrijeme je preostali dio vremena kojim pojedinac slobodno raspolaže poslije završenih redovnih obaveza u školi i pomaganja u roditeljskom domu. Slobodno vrijeme se može posmatrati kao sredstvo aktivnog odmora, zabave i razonode. Pozitivno utječe na fizički i mentalni razvoj, na razvoj kreativnih sposobnosti i oblikovanja pozitivnih osobina ličnosti.

Slobodno vrijeme nikada nije potpuno slobodno od obaveza, kao što nije rijetkost da i u "obaveznom vremenu" postoje slobodne aktivnosti.

Slobodno vrijeme je vrijeme u kojem se procesi socijalizacije, u usporedbi sa sadržajima i modelima socijalizacije u odgojno-obrazovnim ustanovama, odvijaju na slobodniji, spontaniji i dinamičniji način.

Pravilno organizovanje slobodnog vremena podrazumijeva aktivno učešće u raznim kulturnim i sportskim aktivnostima. Učenici se bave aktivnostima koje su u skladu sa njihovim interesima, željama i dispozicijama. Treba voditi računa da učenik ne bude prekomjerno opterećen učešćem u velikom broju sekcija, što može imati negativne posljedice po redovne školske i porodične obaveze.

Kako organizirati dan?

Zašto je bitno organizirati vrijeme? Zato što bez vremenskog planiranja dijete ne stiže biti uspješno u školi, ostvariti svoje želje, družiti se s prijateljima, baviti se svojim hobijima, sanjariti, odmarati, jednostavno uživati u životu.

Organizirati svoje vrijeme svako može sam, izradom planova, vodeći brigu o svojim školskim obavezama, slobodnim aktivnostima i obavezama u kući.

Postoje dnevni, sedmični, mjesečni i neki dugoročniji planovi.Dnevni plan najbolje je raditi navečer za sljedeći dan, a sedmični petkom. Najprije treba napisati sve zadatke i obaveze, a zatim ih poredati po važnosti.

S obzirom na to da je škola, u ovom životnom razdoblju, na prvom mjestu, krenimo od tih obaveza.

Prema školskom rasporedu treba odrediti vrijeme za učenje i pisanje zadaće. To je najbolje napraviti što prije po povratku iz škole. Tada djeca raspolažu najvećom količinom zapamćenog gradiva s predavanja te biti potrebno manje vremena za obavljanje tog zadatka. Kako bi naučeno gradivo bilo što dugotrajnije treba ga ponoviti i prije sljedećeg časa.

Slobodne aktivnosti su potrebne, jer se kroz njih dokazujemo na drugi način, svladavanjem novih vještina i usvajanjem novih znanja. Treba ih birati prema svojim željama i sklonostima.

One su najčešće zadane u određeno vrijeme i u večernjim satima, tako da i prema njima treba planirati ostale obaveze.