{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mamina maza ili samostalno dijete

S
9.2.2012. u 13:57
0
8
Mamina maza ili samostalno dijete
0
Mamina maza ili samostalno dijete
Nerijetko se dešava da djeca do pred polazak u školu ne znaju sama svezati pretle, zakopčati pravilno dugmad, složiti svoje stvari ili nešto slično. Da ne govorimo o složenijim radnjama koje je petogodišnje ili šetogodišnje dijete u stanju uraditi.
Poslije, kada se od djeteta, sa polaskom u školu, očekuje izvršenje mnogih obaveza, ono se ne može snaći jer su dotad sve obaveze za njega obavljali roditelji. Da, roditelji su upravo krivci što dijete ne zna samostalno uraditi neki posao, jer su, umjesto da ga nauče, oni sve obavljali za njega, iako je dijete za to bilo sposobno i mnogo ranije.

Zbog toga je važno dijete što ranije navikavati na obavljanje nekih dužnosti kako bi se osamostalilo i, bez straha od neuspjeha, suočilo i sa težim zadacima. Naravno, taj proces treba teći postepeno i u skladu sa psihofozičkim sposobnostima djece. U protivnom, postaju razmažena, naviknuta na to da roditelji sve obavljaju za njih i da im sve udovoljavaju te kao takva u školskoj sredini mogu biti odbačena i kritkovana.

Djeca koja su u predškolskoj dobi uvijek dobivala sve što bi poželjela i čijim željama su roditelji žurili da udovolje, obično u školi bivaju isfrustrirana kada im učiteljica ne može posvetiti dovoljno pažnje, ili kada dođu u konflikt sa vršnjacima. To se ogleda počev od ishrane, kada takva djeca ne mogu da se naviknu na školske užine, pa do situacija u kojima žele biti dominantna, isticati se nad drugima i očekivati pohvale za nešto što nisu uradila.

Onda neprestano traže da im učiteljica pomaže, jer nisu u stanju to sama uraditi. Prvo, naviknuta su na to da ih stalno neko tetoši, a drugo nemaju razvijene radne navike, kao ni pouzdanje u vlastitu snagu. Takva djeca su nesamostalna i u potpunosti zavisna od roditelja. U većini slučajeva ta zavisnost se nastavlja i kasnije, kada roditelji, umjesto da pomažu i bodre djecu dok rade zadaću, sami sastavljaju lektire, crtaju, boje i sl.

Naravno da je djetetu koje se u početku ne snalazi dobro u školi potrebno priteći u pomoć, ali ne tako da školske obaveze roditelji obavljaju umjesto djece. Ukoliko dijete ne zna nacrtati neki lik, treba mu pokazati kako se crta, ali poslije od njega tražiti da samo pokuša to uraditi. Jer, ukoliko roditelji nacrtaju nešto, ne samo da dijete neće znati kasnije samo nacrtati nešto, nego će stalno ići linijom manjeg otpora i tražiti od roditelja da to rade umjesto njega. Osim toga, dijete na taj način neće razviti ni svoju kreativnost, ni smisao za lijepo, ni svoj umjetnički izraz. Baš kao što stara poslovica kaže "Bez muke, nema nauke", tako i djetetu treba objasniti da je potrebno uložiti trud da bi se vidjeli rezultati te da je njegova kriva kuća, mnogo ljepša od očeve ili majčine, jer se dijete samo potrudilo da je nacrta i jer je crtež u potpunosti njegov. Za takav trud roditelji svakako trebaju nagraditi dijete i tako ga potaknuti na samostalan rad.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: