Nije lako biti roditelj
1

Deset stvari koje nikada ne trebate reći svom djetetu

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Svima je jasno da postoji puno stvari koje na djecu mogu ostaviti trajne ožiljke. Zabilježeno je nekoliko slučajeva kada su roditelji govorili svojoj djeci da se upravo zbog njih razvode i slično. Možda vas može iznenaditi, ali neke naizgled bezazlene fraze mogu povrijediti vaše dijete.

Amy McCready osnivačica udruženja Positive Parenting, ponudila je listu deset stvari koje kažemo svojoj djeci a i ne razmislimo o posljedicama.

1. Ja znam da ti možeš bolje

Jasno je da vi najbolje znate koliko vaše dijete može bolje i više, zato vas posebno nevira kada ima loše ocjene u školi. Ukoliko kažete svom djetetu da može bolje, vi mu stavljate do znanja da imate određena očekivanja. Svako neispunjenje tih očekivanja dovodit će vas do razočarenja, poruka je koja vašem djetetu stavlja dodatni pritisak. Postoji mnogo drugih načina da ohrabrite svoje dijete da bude bolje, a vrlo često su to samo bezazlene pohvale.

2. Jesi li siguran da želiš još jedan kolač?

Nipošto nemojte na zajedljiv način dobacivati vašem djetetu koje je malo punije. Ukoliko vaše dijete jede nezdravu hranu, vi zasučite rukave i kupujte i spremajte samo zdravu hranu. Ako vaše dijete vidi da vi imate nezdrave navike, ono nema razloga da jede zdravije ili manje.

3.Ti uvijek ovo... ti nikad ono...

Ove oznake mogu ostati prisutne do kraja njihovog života. Primjedbe tipa "ti nikada ne uradiš domaći zadatak", neće dijete natjerati da ga uradi. Ukoliko neko "uvijek" nešto radi i to ostane na zajedljivoj primjedbi, onda dijete nema pretjeran razlog da takvo stanje i promijeni. Ono nije motivisano da mijenja stanje kada ionako uvijek nešto pogrešno radi.

4. Zašto ne budeš malo kao tvoj/a brat/sestra?

Djeca nikada neće biti kao sestra ili brat, ovo morate dobro zapamtiti, niti je dobro da budu kopija brata ili sestre. Svako dijete je individua za sebe i to se treba njegovati. Poređenje braće i sestara stvara jaz između njih i svrstava ih u kategorije, što nikada nije dobro za odrastanje, radije ih ohrabrite da sarađuju.

5. Rekao/la sam ti da je čekanje do posljednje minute greška

Cijeli dan ste upozoravali da ukoliko vaš sin nastavi igrati igrice cijeli dan neće imati vremena da se pripremi za sutrašnji test. Ne vrijedi da mu govorite to na kraju. Radije uđite u sobu i pitajte ga da li je spreman za sutra i da li misli da je sve uredu. Prebacite odgovornost na njega. Video igrice su posebna sekcija odgajanja i to od vas zahtijeva da nipošto ne ignorišete to što vaš sin provodi toliko vremena igrajući igrice.

6. Najbolji si u sportu

Velika je greška roditelja da svrstavaju djecu po kategorijama jer se tako guše mnogi drugi potencijali. Mnoga djeca nisu talentovana samo za jedno, u ovom slučaju sport. Naprotiv, djeca su uvijek bila zainteresovana za više stvari da bi se kasnije pronašli u jednoj. Nastojte njegovati njegovu ili njenu svestranost.

7. Ne brini prvi dan škole, bit će uredu

Djeca su pod strašnim stresom kada tek kreću u školu. Oni odlaze iz toplog doma i poznatog okruženja u školu koju tek upoznaju. Čak i oni koji su veliki entuzijasti zbog novih izazova, imaju blagu nervozu pred polazak u školu. Vrlo je važno da razgovarate sa svojim djetetom o tome zbog čega je najviše zabrinuto u vezi s polaskom u školu i pokušate mu pomoći da otkloni strah.

8. Zato što ja tako kažem

Ova rečenica ne govori ništa osim toga da ste nemoćni da obrazložite zašto ste donijeli neku odluku. Jasno je da ste vi glava kuće i da odgajate svoje dijete, a ne ono vas, ipak dijete zaslužujuje objašnjenje za bilo koju odluku koja se njega tiče kako biste imali bliži odnos.

9. Ne želim da se ne družiš sa...

Mnogo roditelja ne voli prijatelje svoje djece, ni kako se ponašaju, ni utjecaj koji ostvaruju na njihovu djecu. Morate dobro razmisliti zašto vam se ne sviđa neko drugo dijete, neozbiljno je od vas da jednostavno odlučite da to dijete nije dovoljno dobro da se druži sa vašim dijetetom. Razmislite zašto vam se ne sviđa i onda to iskomunicirajte sa svojim dijetetom da bi i ono razumjelo.

10. Ne radi se to tako, daj ja ću!

Ukoliko vam se ne sviđa kako vaše dijete radi nešto, nećete mu pomoći da to nauči tako što ćete preuzeti zadatak od njega. Pokažite mu i budite strpljivi, ni vi niste naučili iz prvog puta. Obično je ovaj proces učenja bitan za vaše vezivanje.