Tema emisije Odličan 5+!
0

Sklonosti djeteta prepoznat ćete u vannastavnim aktivnostima

Sarajevo-x.com
Slobodne aktivnosti su sastavni dio odgojno-obrazovnog rada u osnovnoj školi i u funkciji ostvarivanja globalnog cilja odgoja i obrazovanja. Vannastavne aktivnosti se organizuju u skladu sa interesovanjima, mogućnostima i dobrovoljnim opredjeljenjem učenika.

U vannastavnim aktivnostima moguće je prepoznati sklonosti djeteta prije nego na nastavnom času. Dijete nam već svojim opredjeljenjem za određene sadržaje nagovještava i nešto o svojoj jačoj strani. Mogućnost izbora je korak ka slobodi i izražavanju u skladu s mogućnostima i afinitetima.

Hoće li to biti sport, gluma, ples, otkrivanje pojedinosti o prirodi, zaštita prirode, proučavanje običaja, prikupljanje podataka o igrama koje su nekad bile popularne, bavljenje ekologijom ili možda uživanje u novim pričama i razgovorima o ispričanom, manje je važno. Važnije je da učenici prošire vidike, a istovremeno obogate emocionalni svijet.

Kako biste saznali više o važnosti vannastavnih aktivnosti i o tome kako prepoznati sklonosti vašeg djeteta, pogledajte današnju emisiju Odličan 5+!