{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako motivirati učenike

S
27.1.2012. u 11:30
0
2
Kako motivirati učenike
0
Kako motivirati učenike
Motiviranje učenika obuhvata mnoge različite faktore među kojima su: pristup profesora, pogodno okruženje i dobra međusobna komunikacija. Savremeni profesori su suočeni sa pitanjima kako da motiviraju učenike da usmjere svoju energiju, znanje, vještine i sposobnosti da primijene stečeno znanje.
Najveća greška koju profesor može učiniti jeste da pretpostavi da su svi učenici svjesni značaja učenja i njegove primjene u praksi. Njihova motivacija je inspirisana najčešće poklonom od roditelja za dobru ocjenu ili kaznom za lošu. Ne možemo očekivati da će učenik biti motiviran za rad znajući da ga čeka dobra ocjena, već je potrebno stvoriti okruženje koje će u njima pokrenuti energiju da urade ono što se traži.

Da bi pojedinac bio motiviran on mora biti uključen u neki proces, rješavanje problema, jer bez uključenosti nema ni posvećenosti!

Kako postaviti cilj:

- Razmišljajte o cilju - vizuelizirajte cilj
- Zamislite sebe kako uživate u ispunjenju cilja (Novi auto, pohvala šefa, put oko svijeta sa porodicom...)
- Napravite plan akcije (Operativni plan kako stići do cilja).
- Ne pričajte sa ostalima o svojim namjerama i ciljevima (Riječ ili priča su najgori mogući neprijatelj zamaha i poleta. Dovoljno je da svoju namjeru nekom ponovite dva puta pa da ona izgubi na ozbiljnosti).
- Ponašajte se kao da ste ostvarili svoj cilj
- Budite sigurni i samouvjereni


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: