|

Kako motivirati djecu za izvršavanje određenih aktivnosti

Kako motivirati djecu za izvršavanje određenih aktivnosti
0
S
Sarajevo-x.com
24.2.2012. u 10:30
2
komentara
0

dijeljenja
Kako motivirati djecu za izvršavanje određenih aktivnosti
Mnogi roditelji se susreću sa problemom motivacije djece za određene aktivnosti, pa to što djeca odbijaju izvršiti njihove naredbe ili molbe, smatraju nepoštivanjem njihovog autoriteta. Zapravo se radi o neadekvatnim metodama motiviranja djeteta da nešto uradi, opere ruke prije i poslije jela, pojede supu, popije šolju mlijeka, kompota, čaja, pojede voćku, čorbu od povrća, pospremi igračke...
Motivacija je sve ono što potiče na aktivnost, što tu aktivnost usmjerava i određuje joj intenzitet i trajanje. To je "volja za nešto". Motivacija je utjecaj koji izaziva, usmjerava i održava željeno ponašanje ljudi i bitna je, kako za učenje, tako i za bilo koji drugi rad. Ona sadrži i pozitivan stav prema radu i želju za novim saznanjima, postignućima i uspjesima. Zbog toga je važno znati pravilno motivirati dijete za određenu aktivnost. Pukim naređivanjem, dijete će, dok je malo, i uraditi to što se od njega traži, a kasnije će sve češće odbijati ili eskivirati, ili će na kraju uraditi, ali bezvoljno, samo da bi izbjeglo pridike i nevolje.

Vrste motivacije

Unutrašnja (intrizična) motivacija su pokretačke snage unutar nas samih, koje nas potiču da napredujemo i uspijevamo, za naše potrebe. To je potpuno nezavisna motivacija od bilo kakvih vanjskih faktora, to je želja za novim saznanjima bez obzira na nagrade ili prepreke. S druge strane, vanjska (ekstrizična) motivacija je spoljašni motiv zbog kojeg nešto radimo (npr. ocjena, plaća, poklon, nagrada, priznanje, društveni status, ucjena, uslovljavanje itd.). Dakle, kada učimo i radimo iz nekog interesa, da bismo dobili nešto zauzvrat.

Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...