Odličan 5+
0

Kako motivirati djecu za izvršavanje određenih aktivnosti

Sarajevo-x.com
Mnogi roditelji se susreću sa problemom motivacije djece za određene aktivnosti, pa to što djeca odbijaju izvršiti njihove naredbe ili molbe, smatraju nepoštivanjem njihovog autoriteta. Zapravo se radi o neadekvatnim metodama motiviranja djeteta da nešto uradi, opere ruke prije i poslije jela, pojede supu, popije šolju mlijeka, kompota, čaja, pojede voćku, čorbu od povrća, pospremi igračke...

Motivacija je sve ono što potiče na aktivnost, što tu aktivnost usmjerava i određuje joj intenzitet i trajanje. To je "volja za nešto". Motivacija je utjecaj koji izaziva, usmjerava i održava željeno ponašanje ljudi i bitna je, kako za učenje, tako i za bilo koji drugi rad. Ona sadrži i pozitivan stav prema radu i želju za novim saznanjima, postignućima i uspjesima. Zbog toga je važno znati pravilno motivirati dijete za određenu aktivnost. Pukim naređivanjem, dijete će, dok je malo, i uraditi to što se od njega traži, a kasnije će sve češće odbijati ili eskivirati, ili će na kraju uraditi, ali bezvoljno, samo da bi izbjeglo pridike i nevolje.

Vrste motivacije

Unutrašnja (intrizična) motivacija su pokretačke snage unutar nas samih, koje nas potiču da napredujemo i uspijevamo, za naše potrebe. To je potpuno nezavisna motivacija od bilo kakvih vanjskih faktora, to je želja za novim saznanjima bez obzira na nagrade ili prepreke. S druge strane, vanjska (ekstrizična) motivacija je spoljašni motiv zbog kojeg nešto radimo (npr. ocjena, plaća, poklon, nagrada, priznanje, društveni status, ucjena, uslovljavanje itd.). Dakle, kada učimo i radimo iz nekog interesa, da bismo dobili nešto zauzvrat.