{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suočavanje s djetetovom ljutnjom

S
Sarajevo-x.com
29.2.2012. u 12:16
0
1
Suočavanje s djetetovom ljutnjom
0
Suočavanje s djetetovom ljutnjom
Suočavanje s ljutitim djetetom je jedan od najtežih trenutaka roditeljskog posla. Takvi trenuci izazivaju lavinu različitih emocija – od iscrpljenosti do "kidanja" živaca. Vrlo često se roditelj i dijete nađu usred borbe tvrdoglavosti i snage volje, u kojoj često roditelj "pobjeđuje" argumentom "jer sam tako rekao".
Kasnije se taj isti roditelj, izmoren osjećajem krivice, srama i nesposobnosti, nađe u nedoumici razmišljajući kakav je ustvari roditelj. Mnogi od nas su od djetinjstva učeni kako nemaju pravo biti ljuti, da je ljutnja loš osjećaj i da je naša krivica ako se razljutimo. Ovakva, pogrešna uvjerenja, usađivana u nas od djetinjstva, uzrokuju da se još teže nosimo s ljutnjom naše djece.

Prvi korak ka boljem snalaženju u djetetovoj ljutnji je zaboravljanje svega što smo do sada naučili o ljutnji i usvajanje nečeg sasvim novog. Naučite dijete kako je osjećaj ljutnje prirodan i da je u redu naljutiti se. Nakon toga, zadatak vam je naučiti kako upravljati ljutnjom i kanalizirati je u učinkovite ili barem prihvatljive reakcije. I roditelji i odgajatelji (učitelji) trebaju imati na umu kako u dječjem svijetu, kao i u svijetu odraslih, postoji mnogo situacija i događaja koji djecu ljute i uznemiravaju, a njihove ljutite reakcije su normalne. Odrasli su dužni dozvoliti djeci da prožive sve svoje osjećaje i nauče ih prihvatljivo usmjeriti

Djeca reagiraju ljutnjom jer se osjećaju bespomoćno

Da bismo razumjeli zašto neko dijete reagira burnije od vršnjaka, potrebno je uložiti truda i vremena. Šta je izazvalo burnu reakciju? Važno je razumjeti kako je ljutnja kod odraslih najčešće reakcija na frustraciju. Kod djece je, čini se, ljutnja izvedena emocija – može biti izazvana osjećajem poniženosti, usamljenosti, izolacije, straha ili povrijeđenosti. Djeca često na ove emocije reagiraju ljutnjom, jer se osjećaju bespomoćno u pokušaju razumijevanja situacije i bespomoćno u želji da je promijene. U nekoj mjeri, njihova je ljutnja reakcija na frustraciju.

Dijete koje je posebno prkosno može ljutito reagirati kako bi kontriralo osjećaju ovisnosti i straha od gubitka. Dijete koje je povrijeđeno gubitkom može postati ljutito kako bi "umrtvilo" osjećaj tuge i bespomoćnosti. Ponekad djetetovo ponašanje potiče roditelje da postavi jasnije granice i pravila, objasni ih detaljnije ili napravi promjene u djetetovoj okolini. Drugim riječima, dijete može naučiti da je ljutnja način kojim će odraslima ukazivati na sve što nije uredu.

Vrlo je važno upamtiti da ljutnja nije isto što i agresivnost. Ljutnja je osjećaj, agresivnost je način ponašanja. Ljutnja je privremeno stanje uzrokovano frustracijom, agresivnost je najčešće pokušaj da se povrijedi druga osoba ili uništi nečije vlasništvo.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: