Izmijenjena inicijativa
1

Kako je vlast u Republici Srpskoj stihijski odustala od "prava na samoopredjeljenje"

G. M.
Narodna skupština RS
Narodna skupština RS
U 10 zaključaka koje je predložio klub SNSD-a, a o kojim se danas raspravlja u Narodnoj skupštini RS-a, nema rečenice koja se tiče "prava na samoopredjeljenje srpskog naroda", odnosno samostalnosti RS-a.
Podsjetimo, NSRS je ranije pripremila "Inicijativu za razgovor o mogućim rješenjima za BiH". U njoj se tada navodilo da, u slučaju ignoriranja stavova NSRS-a, "srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje, u skladu sa svim međunarodnim ugovorima".

U današnjim konkretnim zaključcima koji su pročitani na početku rasprave o ovoj tački, predlaže se pokretanje razgovora i dijaloga između Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Narodna skupština Republike Srpske očekuje od predsjednika RS-a da obavijesti Federaciju o zaključcima i stavovima Narodne skupštine te da formira pregovarački tim. Pregovarački tim je zadužen da sačini operativni plan rada i da Narodnu skupštinu izvještava redovno o provedenim aktivnostima.

Narodna skupština prepopručuje da se u roku od 30 dana formira pregovarački tim za dijalog s Federacijom, kao i da se započnu aktivnosti za pokretanje dijaloga.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

No, ne predviđa se nikakva opcija šta će se desiti u slučaju neuspjeha ili neprihvatanja pregovora. Dakle, izbačena je rečenica o pravu na samoopredjeljenje. Time je praktično ublažena sama inicijativa o kojoj raspravlja NSRS.