"Dijalog entiteta"
8

Ovo je 10 zaključaka o kojima se raspravlja u Narodnoj skupštini RS-a

G. M.
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske raspravljaju o pokretanju inicijative za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu.

Klub SNSD-a iznio je prijedlog 10 zaključaka. Evo o kojim zaključcima je riječ.

  1. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH došlo do nedopustivog prekrajanja i kršenja sporazuma, a naročito Aneksa IV, Ustava BiH.

  2. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je RS ugovorna strana i da prava i obaveze Republike Srpske proistuču iz međunarodnog ugovora – Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Narodna skupština RS naglašava da se BiH sastoji od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BIH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka.

  3. Narodna skupština RS kao nosioce suvereniteta prihvata samo entitete i konstitutivne narode u BiH. Bilo kakvo nametanje suvereniteta izvan toga ima neustavan i antidejtonski karakter. Bosna i Hercegovina posjeduje samo ograničen i izvedeni suverenitet koji se ogleda u djelovanju prema trećim državama. Unutrašnji suverenitet pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

  4. Narodna skupština RS konstatuje da je dejtonska struktura i ravnoteža u BiH narušena i da su konstitutivni narodi obespravljeni usljed neustavnog djelovanja dijela međunarodne zajednice.

  5. Narodna skupština RS konstatujući da je narušena dejtonska struktura BiH i nakon razmatranja i usvajanja Inicijative za pokretanja razgovora i dijaloga između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH, poziva Federaciju BiH, kao stranu ugovornicu, na sveobuhvatni dijalog o trenutnom stanju u BiH i mogućim rješenjima vezanim za budućnost Republike srpske i Federacije BiH.

  1. Narodna skupština RS konstatuje da strane u budućem sveobuhvatnom dijalogu treba da budu Republika Srpska i Federacija BIH i tri konstituticna naroda Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

  2. Narodna skupština Republike Srpske očekuje od predsjednika RS da obavijesti Federaciju o zaključcima i stavoima Narodne skupštine te da formira pregovarački tim za vođenje dijaloga s Federacijom BiH a u svrhu postizanja dogovora o budućnosti i Federacije BiH. Predsjednik Republike Srpske treba da obavijesti Narodnu skupštinu o provedenim aktivnostima.

  3. Narodna skupština Republike Srpske preporučuje predsjedniku Republike Srpske da uvrsti u pregovarački tim predstavnike najviših organa vlasti Republike Srpske, predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH, kao i predstavnike parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini. Narodna skupština prepopručuje da se u roku od 30 dana formira pregovarački tim za dijalog s Federacijom, kao i da se započnu aktivnosti za pokretanje dijaloga.

  4. Narodna skupština RS zadužuje pregovarački tim da sačini operativni plan rada i da Narodnu skupštinu izvještava redovno o provedenim aktivnostima.

  5. Ovi zaključci stupaju na snagu danom donošenja.