Podjela javnog novca
328

Kako je Forto 2015. govorio o ponderu 2 i da li je Sarajevo "grad s posebnim potrebama"

M. G.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Nakon što su danas u Zatupničkom domu Parlamenta FBiH usvojene izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda ne prestaju reakcije na činjenicu da će Kanton Sarajevo ovom odlukom na godišnjem nivou gubiti oko 90 miliona KM.
Ovu odluku osudili su brojni korisnici budžetskih sredstava Kantona Sarajevo, a jedan od njih je bio i kantonalni premijer Edin Forto koji se oglasio prije nekoliko dana, dok izmjene još nisu bile usvojene, rekavši da je "glasanje o uzimanju budžetskog novca isključivo građanima Kantona Sarajevo i preusmjeravanje u druge kantone - loša terapija za ispravnu dijagnozu".

No, kako je o raspodjeli javnih prihoda Forto govorio prije sedam godina, tačnije 2015., u vremenu dok se Naša stranka nalazila u opoziciji u Kantonu Sarajevo.

Odgovor na ovo pitanje možemo naći na Fortinom blogu u tekstu pod naslovom "Grad sa posebnim potrebama", objavljenom 26. aprila 2015. godine.

U tom tekstu Forto kaže da je ponder 2, koje je Sarajevo imalo "neargumentovano".

"Glavni argument za ovakav izračun je da je Sarajevo glavni grad, pa ima posebne potrebe. Osim nešto većeg broja policajaca i značajno većeg broja studenata, niko ne zna tačno koje su to posebne potrebe", pisao je Forto.

U daljem tekstu Forto je ustvrdio da je za glavni kriterij moglo biti uzeto bilo šta, broj kladionica ili automobila i onda samo isponderisati rezultate tako da Sarajevo i ostali dobiju onoliko koliko im je, kako kaže, politika svakako namijenila.

"Potreba za donošenjem novog zakona sa pravednijim ekonomskim i demografskim kriterijima je više nego očigledna. Tvrdim da je regionalna diskriminacija prisutna i da Sarajevo nije grad sa posebnim potrebama", napisao je tada Forto.

Danas vlast na čelu s Fortom tvrdi drugačije, a za predlagače izmjena Zakona tvrdi da sprovode "političko kažnjavanje".

Facebook