Komentari (328)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Srbi, Hrvati i Bosanci se ne mrze... Mrze se cetnici, ustase i balije, a ko njima jebe mater
imas dvije vrste: 1. Normalni ljudi 2. Arcibaldrajs, FrackGovno, Srbdrina i Hercegovac2...
a komunjare mrze sve redom, osim sebe
PRIKAŽI ODGOVORE (24)
Zastava sa ljiljanima je fantasticno ljiepa i posebna.
KAD JE ZASTAVA SA LJILJANIMA HRISCANSKA ZASTO JE SPORNA KOD VAS POSRBICA??? JEL VI NISTE HRISCANI,ili???
Za vlahe Tokom Srednjovjekovne Države Bosne Bošnjaci su ratovali vrlo često, kako u odbrani Bosne tako i u osvajanju novih teritorija. Bosanski vitezovi su bili prekaljeni borci koji su svoje viteško iskustvo stjecali na bojnim poljima, za razliku od većine ostalih evropskih vitezova koji su to stjecali “uvježbavanjem”. Bosanski vitezovi su na viteškim turnirima bili pravi strah i trepet. Bili su veliki ponos čitave Bosne. Jedan Poljski ljetopisac opisuje učesće Bosanskih vitezova na turniru koji je 1412 godine priredio Kralj Ugarske. Na njemu se našlo 1500 vitezova sa 3000 štitonoša iz 12 zemalja. Ovaj Poljski ljetopisac opisuje Bosanske vitezove kao okretne, neustrašive i vične svakom oružju i kaže da im medju tolikim vitezovima nije bilo ravnih. (Joanni Dlugossi, Historiae Poloniae, lib XI, Karakov 1878.,p.327-328.)
PRIKAŽI ODGOVORE (9)
Treba vidjeti šta kažu u stav-u po ovom pitanju. Filip Mursel Begović i Hamza Ridžal su najbolji stručnjaci za ova pitanja.
https://www.youtube.com/watch?v=RIP0W4aaLZg
Vi takozvani Bosnjaci danas nemate nista u kulturi nasljedno sa srednjovjekovnom Bosnom osim za vrijeme Osmanskog carstva. Tako nemojte sebe zavaravati da da ste neki nasljednici Kotromanica, Kulina i ostalih vladara Bosne. Sta vi mislite da cu se ja odreci toga ili neko drugi od Hrvata. Niste vi nosili bosansko obiljezja: narodne nosnje, tetovaze starih Hrvata koje su bile simbol otpora Otomanskoj imperiji, ne nastanjuje te se vi u okolici Bobovca, niti posjecujete to. Ne nosite imena, nemate vjeru, srednjovjekovne Bosne. Kulturno vas nista ne veze, s toga nemate pravo na nju. Vi ste nasljednici onog turskog izdanka koji je unistio ovu svetu zemlju. Prezimena su vam daleko od bosanskih. 75% nema nikakve veze sa Bosnom, kao sto su Vehabovic, Hadjiavdagic i slicno. Ovo ic vam je dodato za vrijeme stvaranja kraljevine SHS. Na kraju da znate. Mi Hrvati se nikad necemo odreci nase Bosne. Vi ste ovdje samo pridoslice koje nastavljaju teror poslije Srba i kad tad ce te otici.
Kao i sve što nam je nametnuto tako i zastava...Samo što smo mi jadni i slijepi narod pa nevidimo koliko nam je " metnuto "...
Kad vec prisvajate srednjevijekovnu simboliku, prvenstveno prepisanu od Francuske tj. Franacke drzave i kraljeva pri cemu "fleur de lis" simbolizuje Hrista i Bogorodicu mozda je red da se vratite i tom bogumilskom hriscanstvu kakvo god da je a pricanje kako ono ima slicnosti sa islamom je glupost jer ima slicnosti sa bilo kojom religijom. Ipak je u osnovi hriscanstvo koje se zasnivalo na Svetom pismu i Hristu.
Isto druže sam i ja izbjegao i to kao dijete sa svojom porodicom... i to zahvaljujući ljudima prijateljima druge etničke grupe koji su pomogli da prodjemo jer su barikade već postavljene bile a autobus iza nas i do dan danas mu se ne zna sudbina tih ljudi.. neponovilo se nikom... Znači zgadile su mi se i Hrvatska i Srpska zastava kao što ti veliš... Treba samo biti pametan pa zapitati se kome je odgovarao taj rat i šta se postiglo s tim.
Bila ljepsa ona ratna zastava ...100% :) Ko izmisli ovu plavu je kreten !!!!
Ovaj kvazi historičar je samo politikanski i površno preletio kronologiju stvaranja zastave sa ljiljanima. Pa je izostavio da se na prijedlog HDZ BiH počelo razmišljati o zastavi sa ljiljanima, kojoj bi osnova bio grb sa papinskim ljiljanima vladarske kuće Kotromanića. A izostavio je i podatak da je zastava sa ljiljanima osmišljena u prostorijama Vrhbosanske nadbiskupije kod kardinala Puljića, a stručna grupa je samo davala sugestije dok je postojala. Također je trebao napomenuti da je ista kao privremeno riješenje prihvaćena bez suglasnosti srpske strane, a kao trajno i konačno, bez suglasnosti i srpske i hrvatske strane. Znači da ni tada nije imala potrebni legalitet i legitimitet.
Ko god kaze, taj se vara, malo je ljiljana, ima, ima, svakog dana Bosna procvjetava
kratak čas moderne historije kako su stvaranje bosanske zastave činili Bosanci raznih vjeroispovjesti!
U BiH sve i jedan stanovnik istoricar pa nam skoro i netrebaju profesori istorije,istoricari...Svi sve znaju a milion verzija koje nemaju veze sa zvanicnom istorijom izvan BiH.
Zanimljivo da zastava koja nikada nije bila u opticaju kroz stotine godina postane odjednom tako draga samo jednom narodu, koji je prihvatio vjeru mačem donijetu, I to mačem koji se protiv države u kojoj su se simbili sa zastave koristili u svom pohodu na Europu borio. ja ne osjećam nostalgiju za tom zastavom i razumijem da je neki smatraju ratnim znamenjem. Problem je što je neko drugo ratno znamenje ostalo da vrijedi, kao zastava i grb Republike Srpske, koji u navodno multietničkom entitetu ne odražavaju ni najmanje obilježja Bošnjaka i Hrvata. Zato je i zastava FBiH povučena, a sada pametnjakovići to potežu kao neki argument. Povučena je kao neustavna, jer nema srpskih obilježja. Krpež od obilježja bi doveo do sranja od zastave, i naravno da svi koji ne vole BiH ne žele neutralnu zastavu. A "Varta" zastava, kako neko reče, je moderna, smirujuća, miriše na mir. Pa neka je vještačka, moja je. A ne vole je jer je moderna, anacionalna, bez reliijskih obilježja, i što asocira na mir.
''Novi simboli bili su predstavljeni kulturnim društvima Preporodu, Napretku, Prosvjeti i La Benevolenciji. Sva su društva pristala na predloženo rješenje, osim srpske Prosvjete.'' ...
Zastava RBiH jeste ISTINSKI simbol SVIH naroda koji SMATRAJU BiH svojom DOMOVINOM. ...
Da su stavili kokoš na zastavu, neprijateljima ove zemlje ona nebi odgovarala, ne zbog njenog izgleda, nego zbog onoga što ona predstavlja, ovu zemlju. Vidimo to i na primjeru ove nakaradne "varta" zastave, koja je potpuno neutralna a ipak ne odgovara određenim segmentima populacije. Zbog toga treba prestati pokušavati udovoljiti ljudima koji su ratom i zločinima pokušali rasturiti ovu zemlju i njene simbole, kulturu, jezik i karakter. Takvi će biti zadovoljni samo ako se ova zemlja i njen najbrojniji narod "posrbi" ili "pohrvati" i opet bi se međusobno krvili oko toga jel' ova zemlja treba biti jedno ili drugo. Zato insistirati na vraćanju simbola zemlje pod kojim joj je obnovljena državnost i te simbole isticati na svakome koraku dok se to ne ostvari, a kome smeta, neka izvoli ići negdje drugo, pod drugim simbolima. Probalo se u ovoj zemlji udovoljiti svima, ali to je jednostavno nemoguće.
Amin
Mi smo narod Dobri Bosnjani a vjera nam je bila pretezno bogumilska. Kad su turci zauzeli Bosnu oni su nazvali narod tadasnje Bosne Bosnjacima. Mnogi Bosnjani su za vrijeme turske vladavine presli na Islam a najveci razlog tome je sto je bogumilska vjera bila slicna islamskoj.