Zulfikar Ališpago
0

"Kada mi objasne optužnicu i kažu za šta sam kriv ići ću u zatvor"

Sarajevo-x.com
Zulfikar Ališpago, bivši komandant Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH, negirao je navode optužnice koja ga tereti za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen na području Konjica, saopćio je Birn Justice Report.

Prije izjašnjenja o krivici Ališpago je pred Sudom BiH rekao da zbog obimne količine dodatnih dokumenata nije imao dovoljno vremena da pročita i razumije optužnicu.

“Sedam hiljada dokumenata mi je potrebno da pročitam i shvatim optužnicu... Dovedite sve stručnjake svijeta, nek je oni pročitaju. Ko shvati i kaže mi za šta sam optužen, ja ću pristati da idem u zatvor”, rekao je optuženi, te je njegova Odbrana zatražila odgodu izjašnjenja.

Sutkinja Jasmina Kosović je odbila ovaj prijedlog, pojasnivši da je optužnica potvrđena 21. juna 2010. godine, te da je Ališpago imao dovoljno vremena da je razmotri sa timom od pet branilaca.

Nakon toga optuženi se izjasnio da nije kriv.

Tužilaštvo BiH tereti Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka da je kao komandant odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH) znao za napad koji su njemu podređeni pripadnici jedinice izveli na selo Trusina (općina Konjic) 16. aprila 1993. godine, a nije poduzeo nužne mjere da kazni počinitelje zločina.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, prilikom napada na selo ubijeno je 19 civila, a četvero ranjeno, od kojih dvoje djece. Također su ubijena i tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Prilikom provjere ličnih podataka u sudnici, Ališpago je rekao kako podaci koji ukazuju na posjedovanje državljanstva Srbije i BiH nisu tačni.

“Nisam državljanin Srbije kao Zulfikar Ališpago. Tužilaštvo tvrdi da posjeduje dokaze po kojima sam ja u Srbiji Zulfo Alić”, rekao je optuženi.

Ališpago je uhapšen u februaru ove godine, od kada se i nalazi u pritvoru.

Sud BiH je 8. jula ove godine donio rješenje, te spojio predmet Zulfikara Ališpage sa predmetom u kojem su za isti zločin optuženi Mensur Memić, Dževad Salčin, Nedžad Hodžić, Nihad Bojadžić i Senad Hakalović, bivši pripadnici Armije BiH, čije suđenje bi trebalo početi krajem augusta.