{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Zulfikara Ališpage za ratni zločin

S
15.6.2010. u 14:39
0
12
Podignuta optužnica protiv Zulfikara Ališpage za ratni zločin
0
Podignuta optužnica protiv Zulfikara Ališpage za ratni zločin
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Zulfikara Ališpage zvanog "Zuka", rođenog 26.12.1958. godine u Novom Pazaru, nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH i Republike Srbije.
Ališpago Zulfikar optužen je da je počinio krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ BiH.

Zulfikara Ališpagu optužnica tereti da je, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u svojstvu komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije RBiH pod nazivom "Zulfikar", postupao suprotno odredbi člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12. avgusta 1949. godine i odredbi člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12. avgusta 1949. godine.

U optužnici se navodi da Zulfikar Ališpago, kao nadređena osoba sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine „Zulfikar“, iako je znao da su njemu podređeni pripadnici jedinice „Zulfikar“ počinili zločin, nije preduzeo nužne i razumne mjere da počinioci djela budu kažnjeni, čime je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka a) i c) KZ-a BiH i krivično djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. stav 1. tačka a) KZ-a BiH, a u vezi sa članom 180. stav 2. istog zakona.

Ališpago Zulfikar optužen je za ratni zločin počinjen na području sela Trusina, u opštini Konjic, dana 16.04.1993. godine, kada su ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti, odnosno 19 civila i 3 vojnika HVO koji su se prethodno predali, te ranjene 4 osobe, među kojima i dvoje djece.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, dana 1. februara 2010. su lišili slobode Zulfikara Ališpagu zvanog "Zuka", i on se od tada nalazi u pritvoru.

Tužilaštvo BiH je Sudu BiH uputilo i prijedlog za produženje pritvora za optuženog Zulfikara Ališpagu zbog razloga koji su navedeni u članu 132. stav 1. tačke a), b) i d) ZKP, odnosno zbog opasnosti od bjekstva optuženog, opasnosti od njegovog uticaja na svjedoke ili saučesnike i narušavanja javnog reda i opšte sigurnosti građana.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: