Sud BiH
0

Tužilaštvo BiH traži produženje pritvora za Zulfikara Ališpagu

Piše: Am. K.
U Sudu BiH danas je održano ročište za produženje pritvora za Zulfikara Ališpagu, osumnjičenog za ratni zločin počinjen na području Konjica.

Vesna Budimir, tužiteljica Tužilaštva BiH, produženje pritvora je zatražila zbog opasnosti od bjekstva, utjecaja na svjedoke i saučesnike, te zbog opasnosti da bi boravkom Ališpage na slobodi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

Odbrana optuženog se usprotivila prijedlogu Tužilaštva, kazavši da ne postoje ni osnovni uslovi da bi Ališpagi bio produžen pritvor.

Sud će odluku donijeti naknadno.

Ališpago, bivši komandant Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH, je uhapšen 1. februara ove godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Naime, Špago je osumnjičen da je kao osoba koja je kontrolisala pripadnike odreda “Zulfikar” i pored saznanja o počinjenim zločinima u selu Trusina kraj Konjica, gdje je 16. aprila 1993. godine ubijeno 19 civila i tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane, izostavio poduzimanje mjera da pripadnici jedinice “Zulfikar” koji su počinili ubistva budu kažnjeni.