Sud BiH
0

Zulfikaru Ališpagi određen jednomjesečni pritvor

FENA
Sud BiH je na prijedlog Tužiteljstva BiH odredio jednomjesečni pritvor Zulfikaru Ališpagi Zuki (1958), osumnjičenom za ratni zločin protiv civila i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Pritvor osumnjičenom određen je zbog bojazni od bjekstva te da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, odnosno s obzirom na visinu zaprijećene kazne, potvrđeno je Feni u Sudu BiH.

Osumnjičeni Ališpago se tereti da kao nadređena osoba sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima, odnosno kao komandant Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije RBiH "Zulfikar", iako je znao da su njemu podređeni pripadnici jedinice "Zulfikar" počinili zločin, nije preduzeo nužne i razumne mjere da počinioci djela budu kažnjeni.

Ališpago je uhapšen u ponedjeljak po nalogu Tužiteljstva BiH zbog sumnje da je odgovoran za ratne zločine u Trusini kod Konjica 16. aprila 1993. godine, kada su ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti, odnosno 19 civila i tri vojnika HVO-a.