Tužilaštvo BiH
0

Podnesen prijedlog za pritvor Zulfikara Ališpage

Sarajevo-x.com
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Tužilac Posebnog odjela za ratni zločin Tužilaštva BiH, nakon što je ispitao optuženog Zulfikara Ališpagu zvanog „Zuka“, prema Sudu BiH uputio je prijedlog pritvora za osumnjičenog Zulfikara Ališpagu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH

Osumnjičeni Zulfikar Ališpago, kao nadređena osoba sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine „Zulfikar“, iako je znao da su njemu podređeni pripadnici jedinice „Zulfikar“ počinili zločin, nije preduzeo nužne i razumne mjere da počinioci djela budu kažnjeni, čime je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo BiH je prikupilo dovoljno dokaza da je osumnjičeni odgovoran za počinjene zločine i lišilo slobode osumnjičenog. Ališpago je uhapšen jučer od strane ovlaštenih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA.

Ratni zločin na području sela Trusina, u opštini Konjic, počinjen je 16.04.1993. godine, kada su ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti, odnosno 19 civila i 3 vojnika HVO koji su se prethodno predali, te ranjene 4 osobe, među kojima i dvoje djece, podsjećaju iz Tužilaštva.

Tužilac je predložio da se protiv imenovanog, odredi mjera pritvora u trajanju od mjesec dana.