BiH
26

Jusko: Državna televizija se ne smije ugasiti, sve je u rukama Parlamentarne skupštine BiH

Piše: S. H.
Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko u razgovoru za Klix.ba kazao je da će učiniti sve da državna televizija ne bude ugašena, ali da je sve u rukama osnivača, odnosno Parlamentarne skupštine BiH.

Sudbina BHRT-a još uvijek je neizvjesna, a vremena je sve manje za trajno rješenje sudbine državne televizije. U posljednjih godinu dana aktuelna je tema o tome kako naći pravi model finansiranja Javnog servisa.

U nekoliko navrata produžuje se ugovor o naplati RTV takse putem telekom operatera. Međutim, da bi Javni servis stabilno poslovao neophodan je novi način naplate koji bi eventualno uključivao i kablovske operatere. Da bi sve bilo funkcionalno neophodno je to definisati zakonom.

"Naše Ministarstvo je prije 15-ak dana od Vijeća Ministara dobilo zaključke koji su vezani za rješenje situacije u BHRT-u. Ono što je vezano za nas je da pošaljemo dopis Javnim emiterima i Parlamentarnoj Skupštini BIH da nam pošalju imena svojih predstavnika koji će biti u interresornoj radnoj grupi koja će raditi na analizi postojećeg i davanju prijedloga za izmjenu ovog zakona, a sve u cilju pronalaska trajnog rješenja za stabilizaciju stanja u BHRT-u", kazao je za Klix.ba ministar Jusko.

Nedavno je BHRT najavio privremeni prekid emitiranja programa 30. juna, kada ističe važeći ugovor o naplati takse putem telekom operatera. U međuvremenu je bio upitan i prijenos Evropskog nogometnog prvenstva zbog dugovanja BHRT-a Evropskoj radiodifuznoj uniji u iznosu od šest miliona franaka.

I kao po ko zna koji put do sada "progledali su nam kroz prste". Građani BiH moći će pratiti Evropsko prvenstvo, ali je pitanje šta nakon 10. jula kada prvenstvo završava.

"Osnivač BHRT-a je Parlamentarna Skupština BiH i jedino oni mogu donijeti odluku o sudbini te televizije. Ja sam svoj stav već nekoliko puta ponovio, a to je da državna TV ne smije biti ugašena i da ćemo mi dati puni doprinos u pravljenju trajnog rješenja kada je riječ o BHRT-u", istakao je Jusko.

Značajan problem u funkcionisanju Javnog servisa predstavljaju i međusobna dugovanja entitetskih emitera prema BHRT-u.

Danas će u Sarajevu zasjedati Komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH za saobraćaj i komunikacije, gdje će razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu u BiH.

Izmjene zakona odnose se na finansiranje Javnog servisa, a prijedlog zakona između ostalog predviđa da se u finansiranje uključe i kablovski operateri. O tome će se raspravljati i na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH koja će biti održana u srijedu.

Izmjenama zakona predviđeno je da će se Javni servis primarno finansirati prihodima od RTV taksi ili sredstvima koja prikupe Fondovi Javnih RTV servisa. Fondove mogu osnovati entiteti i Brčko Distrikt u skladu sa svojim nadležnostima.

Sredstva prikupljena od Fondova uplaćivala bi se na jedinstveni račun, a raspoređivala bi se u omjeru 50 posto BHRT-u te po 25 posto RTVFBiH i RTRS-u.