BiH
80

Dramatična pozicija javnog servisa: BHRT bi 31. maja mogao biti isključen iz EBU-a

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Resorna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nije usvojila izvještaje BHRT-a o realizaciji planskih dokumenata i reviziji finansijskog poslovanja za prošlu godinu, niti je primila k znanju programski plan za ovu godinu.

"Na upozorenje iz BHRT-a da bi 31.5. mogli ostati bez usluga Evropske radio-difuzne unije ukoliko se ne izmiri dio duga uslijedio je odgovor: "Razgovarat ćemo vrlo brzo". Ali da li BHRT ima vremena da čeka?", pitaju iz krovne bh. medijske kuće.

Još jedanput u državnom parlamentu nije bilo dovoljno glasova za podršku BHRT-u. Izvještaje nisu prihvatili, planove nisu primili k znanju, vide da je stanje teško, razumiju da rješenje treba hitno naći – ali ga još ne nalaze. I nemaju odgovor na pitanje šta će se desiti ako ga uskoro ne nađu.

Ognjen Tadić iz Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije DN PSBiH poručio je: "Nije prijatno nikome od zaposlenih u BHRT-u da prolazi kroz ovaj period tokom kojeg je sve više glasova da je taj sistem ugrožen i da taj sistem vjerovatno treba pretrpjeti ozbiljne promjene da bi mogao opstati u budućnosti".

Njegov kolega iz iste komisije Sead Kadić je mišljenja da je "BHRT država BiH.

"Ja glasam i uvijek sam glasao za državu BiH. Znam da je ova kuća u problemima, znam da imamo rješenje za ovo, samo treba malo volje", smatra Kadić.

I Mario Karamatić je svjestan da je "krajnje vrijeme, ako mislimo imati Javni RTV servis, da sjednemo i da napravimo kompletan novi zakon o Javnom RTV servisu".

U međuvremenu, problemi u BHRT-u se gomilaju.

Trideset prvog maja BiH bi mogla postati druga zemlja kojoj su uskraćene usluge Evropske radio-difuzne unije. Na to upozorenje, resorna komisija Doma naroda je odgovorila – razgovarat ćemo.

"Situacija nije zabrinjavajuća, nije kolapsna, ona je dramatična. Do kraja mjeseca slijedi nam isključenje iz EBU-a, a to ima reperkusije na naše programske obaveze i na ono što javni servis na nivou države treba da ima. Upitan je EURO, prenos reprezentacije, Evropsko prvenstvo u rukometu, fudbalu, itd", objasnio je predsjedavajući UO BHRT Esad Gotovuša.

Evropska unija je jasno stavila do znanja da je uloga javnih emitera u BiH vrlo važna, podsjetio je britanski ambasador u BiH Edward Ferguson.

"Vidimo vrlo važnu ulogu za javne emitere u ovoj zemlji, to je zaista osnovni temelj demokratskog društva, i mi želimo vidjeti javne emitere koji su stavljeni na stabilan finansijski temelj", dodao je on.

Podsjećamo, trenutni model naplate RTV takse ističe krajem juna, a niko sa sigurnošću ne može reći da li će nakon toga uslijediti mrak na TV ekranima i tišina na radiju.