BiH
5

JP Ceste FBiH pomažu ugroženim područjima

FENA
Porema informacijama iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, na više lokacija poplavljenih i ugroženih područja angažovani su timovi JP Ceste FBiH da bi mašinerijom i ljudstvom pomogli stanovništvu u tim područjima.

Kako je za Agenciju FENA kazala Amila Lačević, portparolka Ministarstva, jutros je po dojavi volontera bilo neophodno reagovati u povratničkom selu Potkamen kod Doboja gdje je oko trideset kuća bilo pod vodom i neophodne su im trebale pumpe za ispumpavanje vode ili operativa koja bi mogla iskopati odvodni kanal.

Mještani ovog sela, koje zbog svog geografskog položaja sada predstavlja vodeni džep, nisu bili u stanju sami se izboriti s vodom koja je rastom nivoa Spreče premašivala dva metra. Među stotinjak mještana koji su se skupili u dvije kuće na vrhu sela ima među njima djece i beba. U selu nema ni struje ni vode, a ne rade ni telefonske linije. Da bi se voda iz ovog sela povukla neophodno je ispumpati.

Javno preduzeće Ceste FBiH iako nadležno primarno za prohodnost cesta odlučilo je na svaki način pomoći i organizovalo je neophodnu operativu i ljudstvo te su s dvije pumpe trenutno na terenu.

Također, kako je dodala Lačević, na magistralnom putu M17 dionici Kosova, između Maglaja i Doboja, stvorio se nasip koji je formirao jezero što prijeti pokretanjem klizišta.

JP Ceste Federacije poslale su ekipu na teren i u saradnji s Doboj-putevima traži se najbolje rješenje za ovu dionicu.