{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Još uvijek nije bilo ozbiljnih razgovora o prodaji BH Telecoma i HT Eroneta

28.5.2015. u 18:00
0
26
Još uvijek nije bilo ozbiljnih razgovora o prodaji BH Telecoma i HT Eroneta
0
Još uvijek nije bilo ozbiljnih razgovora o prodaji BH Telecoma i HT Eroneta
Iz Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija rečeno nam je da nije bilo nikakvih konkretnih niti ozbiljnih razgovara o prodaju državnog kapitala BH Telecoma.
"Moguće je da Premijer Federacije BiH to vidi kao jednu od opcija za osiguravanje sredstava koja će se uložiti u infrastrukturne projekte, no tako ozbiljno pitanje bi, ukoliko do toga dođe, trebalo biti razmatrano na Sjednici Vlade Federacije BiH, nakon čega bi se Vlada opredijelila o daljnjim koracima", rekao je za Klix.ba federalni ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić.

Podsjećamo, premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da Federalna Vlada ozbiljno razmišlja o djelomičnoj ili potpunoj prodaji telekom operatera.

Prije odluke o prodaji operatera trebala bi uslijediti ocjena poslovanja i budućnosti operatera, nakon čega će biti poznato hoće li, po kojoj cijeni, kada i kome biti prodati BH Telecom i HT Eroneta.

"Pitanje je kakva je budućnost telekoma. Jednu međunarodnu kompaniju smo zamolili da dođe i napravi presjek poslovanja i projekciju šta bi moglo biti u budućnosti na tržištu BH Telecoma i Eroneta. Na osnovu toga će reći šta se može uraditi. Prodati djelomično do 41 posto preduzeća, potpuno ili ostaviti", kazao je Novalić Federalnoj televiziji.

On je istakao i da su u ovom trenutku za prodaju samo interesantni telekomi, za razliku od željeznica i propalih poduzeća koja se prvo moraju restrukturirati da bi se nekome prodali.

Novalić je kazao da se Autoceste FBiH ne mogu više zaduživati, te se zbog toga rodila ideja o prodaji BH Telecoma i HT Eroneta.

"Ako bismo prodavali telekome, onda ih ne bismo spalili kroz proračune, nego bismo uložili taj novac u probijanje tunela Prenj, koji je generacijski projekt, ili Vranduk. Ne znamo vrijednost telekoma i može li tih 39 posto biti ekvivalent tim projektima", rekao je Novalić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: