{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Enver Bijedić: Spriječit ćemo prodaju BH Telecoma

F
27.5.2015. u 13:58
0
39
Enver Bijedić: Spriječit ćemo prodaju BH Telecoma
0
Enver Bijedić: Spriječit ćemo prodaju BH Telecoma
Enver Bijedić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva SDP-a BiH i bivši federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić komentirajući najavu Vlade Federacije BiH da planira prodati dio BH Telecoma, navodno zbog nastavka izgradnje Koridora 5C prema jugu, odnosno izgradnje tunela kroz Prenj i Vranicu, ocijenio je da bi to bio poguban potez.
"Iako je izgradnja dionice Koridora 5C prema Mostaru zahtjevan i skup projekt, njegova izgradnja moguća je uz već ponuđene načine finansiranja. Jedna od njih jeste koncesija za postojeću trasu, a sigurno je da bi bilo dovoljno zainteresiranih kompanija za koncesiju jer se radi o isplativoj dionici, s obzirom na planirani protok saobraćaja na ovoj trasi", istaknuo je.

Smatra da je "prodaja BH Telecoma u ove svrhe nerazumljiva i zbog toga što se izgradnja koridora 5C može nastaviti i uz minimalna dodatna zaduženja Autocesta FBiH, kao i iz profita ove kompanije, jer je prethodna vlada stvorila dobre osnove za nastavak ovog krucijalnog građevinskog projekta", saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

"Nažalost, ono što vidimo od nove vladajuće koalicije jeste gubljenje vremena i osim projekata koji su usaglašeni od prethodne Vlade FBiH i za koje postoje finansijska sredstva, dosad novi saziv Vlade nije planirao dodatna finansijska sredstva za nastavak izgradnje Koridora 5C", navodi on.

Podsjeća da je "prethodna vlada napravila više kilometara tunela i vijadukata na koridoru 5C nego što su sve vlade ranije napravile kilometara autoputeva".

"Prodaja BH Telecoma ne dolazi u obzir, bilo da se radi o izgradnji infrastrukturnih projekata ili radi krpljenja budžetskih rupa, jer smo na primjeru prodaje Telekoma Srpske vidjeli da je to poguban potez. SDP BiH će se, kao i do sada, svim raspoloživim sredstvima boriti protiv prodaje ove kompanije. Ovako bitno pitanje mora biti predmet rasprave i odlučivanja u Parlamentu FBiH, jer je BH Telecom vlasništvo svih građana FBiH", rekao je Bijedić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: