Livno
0

Još tri uginule krave pozitivne na antraks

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Rezultati laboratorijskih analiza uzoraka krvi uginulih krava na području livanjske opštine koje je izvršio Veterinarski fakultet u Sarajevu, potvrdili su da su još tri životinje bile zaražene antraksom, potvrđeno je iz Uprave za inspekcijske poslove Livanjskog kantona.

Direktor Uprave Dubravko Kovačević rekao je da su rezultati pozitivni za tri od pet poslatih uzoraka, tako da je od ukupno devet pregledanih uzoraka iz dvije pošiljke, u šest slučajeva potvrđeno da su uginule krave bile zaražene antraksom.

Kovačević je rekao da su uzorci za tri posljednja pozitivna nalaza uzeti od uginulih krava čiji su vlasnici u Grborezima, Komoranima i Priluci, te da je od 23. do 27. avgusta na području livanjske opštine prijavljeno 14 uginuća krava, a strahuje se da bi taj broj mogao biti i veći.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Livanjskog kantona Stjepan Matković, koji je i predsjednik Kriznog štaba za suzbijanje zaraznih bolesti životinja na području kantona, izjavio je da operativni tim prati situaciju u vezi sa pojavom antraksa na području opštine Livno i zavisno od intenziteta širenja i ocjene nadležnih institucija će odlučiti da li će biti proglašena epidemija ove zarazne bolesti.

Matković je rekao da je Krizni štab predložio kantonalnoj Vladi da svi vlasnici uginulih krava budu materijalno obeštećeni, a nije isključio ni proglašenje epidemije antraksa na području Livanjskog kantona ukoliko se broj uginuća krava bude povećavao.

Uprava za inspekcijske poslove Livanjskog kantona uputila je apel svim vlasnicima goveda iz livanjskih sela Komorani, Grborezi, Guber, Prolog i drugih sela oko Livanjskog polja da do daljeg goveda ne puštaju na ispašu, nego da ih drže zatvorenim u štalama kako bi se spriječilo širenje zaraze i uginuća, jer su dosadašnja istraživanja potvrdila da se izvori infekcije nalaze na području polja.

Mjera držanja goveda u karantinu će se provoditi sve dok se ne izvrši vakcinacija životinja i dok one ne razviju rezistentnost, odnosno otpornost na ovu zaraznu bolest, ukoliko uginuća životinja nastupe zbog daljnjeg širenja antraksa u polju, vlasnici neće moći ostvariti pravo na naknadu štete i protiv njih će biti poduzete sankcije u skladu sa zakonom, saopšteno je iz kantonalne Uprave za inspekcijske poslove.