Livno
0

Ne postoje razlozi za proglašenje epidemije antraksa

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Krizni štab za zarazne bolesti Livanjskog kantona zaključio je da u ovom momentu ne postoje razlozi za proglašenje epidemije antraksa na području ovog kantona, jer su do sada potvrđena samo tri slučaja ove zarazne bolesti goveda na području livanjske opštine.

Na sastanku koji je juče održan u zgradi kantonalne Vlade u Livnu formiran je operativni tim koji će u roku od 24 sata predložiti konkretne mjere za sprečavanje širenja i iskorjenjivanje antraksa, mjere neškodljivog uklanjanja leševa uginulih životinja, te mjere dezinfekcije i asanacije terena.

Predsjednik Kriznog štaba Stjepan Matković izjavio je da će resorno kantonalno ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH obezbijediti sredstva za vakcinaciju goveda na području koje je ugroženo antraksom, kao i finansijska sredstva za nadoknadu materijalne štete vlasnicima uginulih krava.

Matković, koji je i ministar poljoprivrede u vladi Livanjskog kantona, rekao je novinarima da će sve mjere biti provedene u skladu sa Pravilnikom o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti životinja, posebno kad je riječ o propisnom zbrinjavanju leševa uginulih životinja kako bi se smanjila opasnost od širenja ove zarazne bolesti.

Na području opštine Livno u posljednjih nekoliko dana uginulo je deset krava, a posljednji slučaj vlasnik je prijavio juče. Od četiri uzorka krvi uginulih životinja čiju je analizu izvršila laboratorija za mikrobiologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu tri su bila pozitivna, odnosno potvrđen je antraks kod uginulih životinja.