Livno
0

Počinje vakcinacija goveda protiv antraksa

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na području opštine Livno u naredna tri dana bit će vršena vakcinacija goveda radi sprečavanja širenja antraksa, odnosno crnog prišta.

Vakcinacijom će biti obuhvaćena sela Guber, Grborezi, Komorani, Ćaić, Suhača, Veliki i Mali Kablići i Priluka, potvrđeno je iz Uprave za inspekcijske poslove Livanjskog kantona.

Direktor Uprave Dubravko Kovačević rekao je jutros lokalnim medijima da se vakcinacija goveda provodi u skladu sa odlukom Kriznog štaba za suzbijanje zaraznih bolesti životinja koji je prošle godine formirala kantonalna Vlada. 

Vakcinaciju će vršiti veterinari uz asistenciju policije.

Kovačević je apelovao je na   stočare  da omoguće vakcinaciju goveda protiv antraksa, upozorivši da će protiv onih koji se ogluše na poziv Uprave za inspekcijske poslove biti podnesene krivične prijave.

Prema njegovim riječima, od 23. avgusta na području livanjske opštine uginulo je 15 krava, a od devet pregledanih uzoraka krvi uginulih životinja u šest slučajeva nalaz je bio pozitivan, odnosno potvrđen je antraks. 

Kovačević je rekao da će Veterinarskom fakultetu u Sarajevu radi analize danas biti dostavljeno još pet uzoraka krvi krava uginulih u selima oko Livanjskog polja.