Livno
0

Potvrđeno 12 slučajeva uginuća krava od antraksa

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na području opštine Livno do sada je potvrđeno 12 slučajeva uginuća krava od antraksa, dok u ostalim opštinama Livanjskog kantona nije registrovan nijedan slučaj ove zoonoze, izjavio je glavni veterinarski inspektor ovog kantona Orjana Semren.

Semrenova je rekla novinarima da su na području livanjske opštine do sada provedene dvije faze vakcinacije goveda, pa je do kraja oktobra vakcinisano ukupno 1.255 grla, isključivo u područjima gdje su registrovani slučajevi uginuća krava od antraksa potvrđeni laboratorijskim nalazima Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

"U drugoj fazi vakcinisane su uglavnom krave koje su bile u stanju graviditeta početkom septembra, te u selima donjeg Livanjskog polja Radanovci, Bojmunti i Bogdaši, nakon što je 12. oktobra u Radanovcima potvrđen jedan slučaj uginuća krave od antraksa", navela je Semrenova.

Ona je istakla da će broj oboljelih životinja s obzirom na veličinu terena sigurno biti i veći, ali da nema mjesta za paniku, jer je u toku preventivna vakcinacija goveda, a do sada nije zabilježen nijedan slučaj oboljenja ljudi od antraksa koji je u narodu poznat i kao "crni prišt" ili bedrenica.