Institut za zaštitu zdravlja
0

Još nepoznat uzrok smti bebe iz Doboja

FENA
Konačni uzrok smrti dvomjesečne bebe iz Doboja bit će utvrđen nakon provedene patološke, patohistološke i toksikološke analize od nadležnih institucija, saopćeno je danas iz Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske.

Izvršena je i autopsija djeteta u Općoj bolnici Doboj, ali Institut nije do danas dobio zvanični izvještaj.

Tim, koji je formiran kako bi istražio smrt ove dvomjesečne bebe iz Doboja, utvrdio je da je dijete doneseno na redovnu vakcinaciju 4.aprila i prema kalendaru vakcinacije dobilo prvu dozu vakcina DiTePer, Polio i HiB.

Prije vakcinacije, dijete je pregledano od epidemiologa, nije bilo kontraindikacija za vakcinu i nakon aplikacije vakcine nije bilo nikakvih trenutnih postvakcinalnih reakcija.

Uvidom u zdravstveni karton utvrđeno je da je dijete bilo dva puta u savjetovalištu za zdravu djecu i nije imalo nikakvih evidentnih zdravstvenih problema.

Iz Instituta napominju da je 4. aprila DiTePer vakcinom, iz iste bočice (bočica sa 10 doza) na istom punktu u mjestu Dragalovci kod Doboja, vakcinisano četvero djece, polio vakcinom (10 doza) je vakcinisano 20 i HiB–om četvero djece.

Preostale doze iz bočica su utrošene u ostalim vakcinalnim punktovima u ambulantama Ljeb i Cerovica. Nakon vakcinacije nije prijavljena nijedna postvakcinalna reakcija.

Sve navedene vakcine imaju atest o ispravnosti dobijen od Agencije za lijekove i medicinska sredstava Srbije u Beogradu i bile su u sistemu hladnog lanca o čemu također postoji dokumentacija, navode iz Instituta.