Novo medicinsko vještačenje
0

Vakcina nije uzrok, smrt bebe iz Lukavca nastala uslijed samoprevrtanja

FENA
Dom zdravlja Lukavac (Foto: SodaLive.ba)
Dom zdravlja Lukavac (Foto: SodaLive.ba)
Klinički centar Vojvodine, Centar za sudsku medicinu, kliničku toksikologiju i molekularnu genetiku iz Novog sada je, na zahtjev Kantonalnog tužilaštva Tuzla, izvršio dodatno medicinsko vještačenje o uzrocima smrti šestomjesečne bebe iz Lukavca koja je iznenada preminula 10. novembra 2010.godine.

U konačnom zaključku nalaza ovog Centra konstatovano je da je smrt bebe nasilna, nastupila uslijed zatajivanja rada vitalnih centara mozga zbog nedovoljnog dotoka krvi u moždano stablo, što je izazvano istezanjem i uvrtanjem kičmenih arterija između prvog vratnog pršljena i potiljačne kosti. U nalazu i mišljenju je navedeno da se to dogodilo uslijed pretjerane rotacije glave, a koja je najvjerovatnije bila zadesna u sklopu samoprevrtanja dojenčeta sa leđa na trbuh, saopštavaju iz Tužilaštva TK.

Nakon izvršenih vještačenja na UKC-u Tuzla od strane sudskih vještaka iz oblasti sudske medicine, Tužilaštvo je dodatna vještačenja povjerilo Kliničkom centru Vojvodine u čijem nalazu i mišljenju je, između ostalog, konstatovano da su oni u potpunosti saglasni sa nalazom i mišljenjem koji je prethodno utvrdio tim vještaka UKC-a Tuzla.

U nalazu je navedeno da su pregled ljekara neposredno prije vakcinacije, indikacije za vakcinaciju i vakcinacije izvedene po uobičajenim pravilima medicinske struke i prakse, te da vakcine i vakcinacije nisu imale nikakve štetne posljedice na zdravlje bebe, niti su u uzročno posljedičnoj vezi sa nastalom smrti bebe.

Vještačenje u Novom Sadu je izvršeno na osnovu svih do sada prikupljenih dokaza: medicinske dokumentacije na ime preminule bebe, nalaza o izvršenim prethodnim vještačenjima, iskaza pedijatra, medicinske sestre zadužene za vakcinacije i ljekara Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Lukavac, majke preminule bebe i na osnovu uputstva za primjenu vakcina.

Nakon što je dostavljeno mišljenje iz Novog sada, dr. Zdenko Cihlarž, kao član tima sa UKC-a Tuzla, u potpunosti je prihvatio nalaz i mišljenje vještaka iz Novog Sada uz konstataciju da oni u trenutku davanja svog nalaza, koji je rađen nekoliko dana nakon smrti bebe, nisu imali na raspolaganju sve dokaze koji su naknadno prikupljeni i dostavljeni u Novi Sad.

Također, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, uz prethodni dogovor sa Tužilaštvom TK, je proslijedila uzorke predmetnih vakcina na vještačenje i analizu u specijalizovane institute u Belgiji i Francuskoj, a o rezultatima vještačenja će ovo Tužilaštvo biti obaviješteno u narednom periodu, navodi se u saopćenju za javnost Tužilaštva TK.