Obdukcija pokazala
0

Vakcinacija nema nikakve veze sa smrću bebe iz Doboja

FENA
Doboj
Doboj
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske obaviješteni su da je konačni patološki i patohistološki nalaz obdukcije bebe, koja je 5. aprila preminula u Doboju, pokazao da se smrt djeteta ne može dovesti u vezu s prethodno provedenom redovnom vakcinacijom.

Prema nalazima patologa, beba je preminula usljed drugih komplikacija koje su poznate porodici preminulog djeteta.

Entitetsko ministarstvo zdravlja, u skladu s preporukama Instituta za zaštitu zdravlja i dobijenim nalazom će najvjerovatnije, već početkom naredene sedmice donijeti odluku o nastavku redovne vakcinacije djece u RS-u o čemu će sve zdravstvene ustanove biti pismeno obaviještene.

Iz predostrožnosti vakcinacija je obustavljena dok se ne obave ispitivanja o uzrocima smrti ove bebe.

Dvomjesečno dijete je 4. aprila u prijepodnevnim satima vakcinisano u Domu zdravlja Doboj protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (DiTePer), poliomijelitisa (OPV) i hemofilusa influence B (HiB).

Bilo je zdravo i do tada je primilo BSG i hepatitis B vakcinu po rođenju, dok je drugu dozu hepatitisa B primilo s mjesec dana života.

Umrlo je, kako je precizirano tada, tokom noći.

Iz Instituta za zaštitu zdravlja je saopćeno i da vakcine koje se koriste u redovnoj vakcinaciji u RS-u su ispravne i dodatno testirane u Agenciji za lijekove Srbije i do sada nisu zabilježene nikakve komplikacije nakon vakcinisanja.

Radilo se o koincidenciji smrti djeteta i primanja vakcine.