{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umrla dvomjesečna beba u Doboju

S
5.4.2011. u 16:51
0
3
Umrla dvomjesečna beba u Doboju
0
Umrla dvomjesečna beba u Doboju
Dvomjesečna beba iz Doboja, koja je juče vakcinisana u dobojskom Domu zdravlja, preminula je, a tačan uzrok smrti biće poznat nakon obdukcije, saopšteno je iz Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske (RS).
"Prema trenutno raspoloživnim podacima, najvjerovatnije je riječ o vremenskoj koincidenciji smrti djeteta i primanja vakcine. Tačan uzrok smrti biće poznat nakon obdukcije, a o rezultatima će javnost biti blagovremeno obaviještena", navodi se u saopštenju.

Slučaj su Institutu danas prijavili epidemiolog higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja i rukovodilac Regionalnog zavoda za zaštitu zdravlja Doboj.

Dijete, koje je umrlo tokom noći, vakcinisano je protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (DiTePer), poliomijelitisa (OPV) i hemofilusa influence B (HiB), bilo je zdravo i do sada je primilo Be-Se-Že vakcinu i vakcinu protiv hepatitisa B po rođenju, dok je drugu dozu protiv hepatitisa B primilo sa mjesec dana.

Institut je formirao tim stručnjaka iz Instituta, Regionalnog zavoda i Higijensko-epidemiološke službe Doam zdravlja Doboj koji će istražiti sve detalje ovog slučaja, a koji uključuje kompletnu analizu zdravstvenog stanja djeteta, roditelja, te obdukciju.

Iz Instituta napominju da su vakcine koje se koriste u redovnoj vakcinaciji u Srpskoj ispravne i dodatno testirane u Agenciji za lijekove Srbije i da do sada nisu zabilježene nikakve komplikacije nakon vakcinisanja ovom vakcinom.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić katagoričan je da je "krajnje neodgovono“ dovoditi u uzročno-posljedičnu vezu primanje vakcine sa smrtnim ishodom djeteta iz Doboja.

"Poznato je u medicini da jedan broj smrtnih ishoda, koji dolaze trenutno, još nema logično objašnjenje“, kaže Škrbić.

Resorni ministar tvrdi i da je dobio informacije da je dijete vakcionu dobilo u prijepodnevnim satima, te da je bilo u dobrom zdravstvenom stanju.

"Tek tokom noći došlo je do određenih komplikacija i smrtnog ishoda“, kazao je Škrbić i dodao da nije dobro donositi paušalne ocjene o ovom slučaju.

Treba sačekati, napominje, nalaze i mišljenje stručnjaka i obdukcijski nalaz i vještačenje sudskog patologa o tome da li postoje neke druge naznake zbog čega je došlo do smrtnog ishoda ovog djetata.

O smrti bebe iz Doboja bit će, kaže, obaviještena i Svjetska zdravstvena organizacija.

Dijete je bilo zdravo i do sada je primilo BSG i hepatitis B vakcinu po rođenju, dok je drugu dozu hepatitisa B primilo s mjesec dana života.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: