BiH
0

Još jedna burna sjednica Općinskog vijeća Bugojno

FENA
Bugojno
Bugojno
Kada bi se brojale prekinute sjednice općinskih vijeća onda bi, vjerojatno, u vrhu tog neslavnog spiska bilo Bugojno, u kojem su vijećnici i jučer potvrdili da se nikako ne mogu dogovoriti.

Ovaj put, kamen spoticanja bila je informacija o imenovanjima upravnih odbora u osnovnim i srednjim školama i prijedlog liste članova upravnih i nadzornih odbora u ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Općina Bugojno.

Vijećnici SDP-a i nezavisni vijećnik Ilhan Bušatlić tražili su poništenje konkursa i raspuštanje komisije koja ga je provela te raspisivanje novog, u čemu su dobili podršku pojedinih vijećnika Koalicije hrvatskih stranaka u Općinskom vijeću.

Prilikom glasanja, deset vijećnika je podržalo ponuđeni prijedlog, 11 je bilo protiv a dvojica suzdržani, međutim rasprava o ovom pitanju nije prestala.

Naime, vijećnik SDP-a Samir Šečić tražio je od predsjedavajućeg Ante Viskovića da se vijećnici izjasne i o prijedlogu ove stranke o raspisivanju novog konkursa za upravne i nadzorne odbore u javnim ustanovama i preduzećima.

Uz obrazloženje da bi se o tome trebalo raspravljati na Kolegiju OV-a Visković je najavio nastavak sjednice a nedugo potom, vidno isprovociran daljim dijalogom s Šečićem, koji je insistirao na izjašnjavanju vijećnika, prekinuo sjednicu i napustio salu, ne želeći davati nikakve izjave za medije.

  • Predsjedavajući Općinskog vijeća ne može prekinuti sjednicu na ovakav način. On samo može predložiti da se sjednica prekine a vijećnici su ti koji će odlučiti hoće li se to desiti, ili će se nastaviti s radom. Nažalost, njegov zamjenik ga je podržao u tome, i mi sada ne znamo šta dalje. Poslovnik o radu OV ne poznaje jednu ovakvu situaciju i mi ćemo, vjerojatno, na Kolegiju pokušati prevazići novonastalu situaciju, ili zakazati novu sjednicu na kojoj ćemo elaborirati ostatak dnevnog reda, rekao je Adem Alibegović iz SDP-a.

Umor kod vijećnika nakon iscrpljujuće višesatne rasprave je, po mišljenju načelnika Hasana Ajkunića, osnovni razlog još jednog prekida sjednice Općinskog vijeća.

  • Lista koja je ponuđena može se odbiti, može se naći neki drugi prijedlog, ali ovakva rasprava nije nikom trebala. Na novoj sjednici u januaru vidjet ćemo šta će biti epilog svega toga, šta će biti po ovoj tački i svim ostalim koje nisu analizirane, naglasio je Ajkunić.

Dešavanja oko uspostave vlasti na državnom nivou i problemi u formiranju vlasti u Federaciji BiH i kantonima, odrazili su se i na lokalni nivo što se, dodao je, u Bugojnu najviše očituje kroz zasjedanja općinskog parlamenta.

U prvom dijelu sjednice, u kojem su i tenzije među vijećnicima bile manje, usvojen je Nacrt budžeta općine Bugojno za 2012. u iznosu od 7.762.000 KM i donesena odluka o zaduživanju Općine Bugojno u iznosu od 500.000 KM, za potrebe projekta rekonstrukcije Sultan-Ahmedove ulice u centru grada.