BiH
173

Jevreji, kršćani i muslimani molili se za žrtve genocida u Potočarima

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Delegacija koja se sastoji od predstavnika različitih vjerskih zajednica iz Velike Britanije, na čelu sa bivšim ratnim reporterom i izvještačem BBC-ja iz BiH Martinom Bellom, posjetila Memorijalni centar Potočari u kojem su održali zajedničku molitvu za sve žrtve agresije na BiH.

Predstavnici jevrejske, kršćanske, protestanstske i muslimanske zajednice iz Velike Britanije, zajedno sa Martinom Bellom koji je za vrijeme izvještavanja iz ratom zahvaćene BiH bio i sam ranjen, nakon obilaska Memorijalnog centra Potočari, posjetili su mezarje i sastali se sa majkama Srebrenice na čelu sa predsjednicom Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munirom Subašić i predsjednicom Udruženja “Srebreničke majke“ Hatidžom Mehmedović.  

Bell je u razgovoru s majkama Srebrenice podsjetio da je ove godine u Velikoj Britaniji prvi put obilježen 11. juli, Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. On je kazao da su, prema njegovom mišljenju, vojnici Ujedinjenih nacija (UN) mogli spriječiti ratne strahote i stradanja koje su se dogodili u BiH od 1992. do 1995.

“Vodim multireligijsku grupu i mislim da je zaista važno da jedna ovakva grupa dođe u Potočare. Lično sam protiv demoniziranja samo jedne strane. Ja ne vjerujem u kolektivnu odgovornost, nego samo u ličnu odgovornost. Ipak, frapiran sam negiranjem genocida. Svi ovi nišani predstavljaju žrtve koje su nevine, a ubijene su. Ovdje smo da se solidarišemo sa majkama“, poručio je Bell.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović naglasio je da su ljudi u BiH ubijani samo zbog “različitog imena“, podsjetivši da se u mezarjima nalaze posmrtni ostaci žrtava starosti od 13 do 90 godina. 

Predsjednica Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić naglasila je kako je vrlo važno da Potočare posjećuju, ne samo muslimani i Bošnjaci, već i drugi ljudi, kako bi vidjeli, osjetili, solidarisali se sa žrtvama i podigli svijest o genocidu počinjenom u nekadašnjoj UN-ovoj zaštićenoj enklavi. 

“Sa ljudima dobre volje možda će se i moći nešto izgraditi za buduće generacije“, rekla je Subašić.

Ne može se vratiti ono što se desilo, ali se može poboljšati svijet za buduće generacije na kojima svijet i ostaje, kazala je predsjednica udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović u razgovoru sa članovima britanske delegacije.

“Bez povjerenja ne može doći do pomirenja. Bez istine neće biti ni života ni suživota“, zaključila je Mehmedović.

Delegacija iz Velike Britanije, koja je sinoć doputovala u Sarajevu gdje je posjetila Memorijalnu galeriju 11/07/95, obišla je i bivšu fabriku akumulatora, a tokom dana će posjetiti i Tuzlu.