BiH
0

Jerko Ivanković Lijanović komandant štaba Civilne zaštite

FENA
Jerko Ivanković-Lijanović
Jerko Ivanković-Lijanović
Federalni štab Civilne zaštite danas je u Sarajevu održao konstituirajuću sjednicu nakon što je Vlada Federacije BiH nedavno donijela rješenje o postavljenju komandanta, načelnika i članova Federalnog štaba Civilne zaštite.

Za komandanta Federalnog štaba Civilne zaštite postavljen je zamjenik premijera i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, a za načelnika Štaba direktor Federalne uprave Civilne zaštite Alija Tihić, te je birano 19 članova Štaba.

Na ovoj prvoj sjednici usvojen je Poslovnik o radu, kojim se uređuje unutrašnja organizacija i način rada Federalnog štaba Civilne zaštite i druga pitanja od značaja za rad Štaba, kao i Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje.

Komandant Federalnog štaba Civilne zaštite Jerko Ivanković Lijanović istaknuo je da ovaj štab ima oko 14 miliona KM koji su se akumulirali u proteklim godinama te dodao da je jedan dio tih sredstava, više od sedam miliona KM, raspoređen odlukama prethodnog saziva Vlade FBiH, dok će ostala sredstva biti utrošena nakon analize potreba, a odluke o tome će biti donosene na narednim sjednicama.

"Ovo je konstituirajuća sjednica i ono što će biti moj cilj i moja vizija je da nastojimo što više djelovati preventivno kako ne bismo morali sanirati posljedice, jer svako preventivno djelovanje u odnosu na posljedice je znatno lakše", kazao je Ivanković Lijanović.

Na sjednici je rečeno da su određena novčana sredstva prenesena iz 2010. godine i da sve što se ne potroši u tekućoj ide u narednu godinu za opremanje i rezerve.

Alija Tihić, načelnik Federalnog štaba Civilne zaštite, istaknuo je da sva prenesena sredstva nisu utrošena iz razloga što za njih nije bilo projekata.

Tokom sjednice riječi je bilo i o organiziranju obuke za članove novog saziva Federalnog štaba Civilne zaštite.