Konsultacije s Tihićem
0

Bevanda: Prioritet je sanirati situaciju s državnim budžetom

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sve ono što je ugrađeno u dogovor i potpisani sporazum lidera šest političkih stranaka je prioritet, a prioritet svih prioriteta je da saniramo situaciju koja se dešava sa državnim budžetom, izjavio je novoimenovani predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda danas u Sarajevu nakon obavljenih konsultacija s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem.

Bevanda je kazao da mu i današnji sastanak daje opravdanje za vjeru da postoji jedan "zajednički imenitelj u interesima za ono što trebaju raditi".

"U dobroj vjeri i sa časnim namjerama nadam se da ću sa ovom ekipom vrlo uspješno surađivati", kazao je Bevanda.

Tihić je nakon sastanka kazao da je razgovarano o provođenju sporazuma šest lidera, kako o formiranju Vijeća ministara, tako i o prioritetnim ciljevima kao što su zakoni o popisu stanovništva i sistemu državne pomoći te o pitanju budžeta za 2012. godinu i uopće o budućem radu.

Dodao je da smatra da je predsjedavajući koji je imenovan od Predsjedništva BiH i potvrđen u Predstavničkom domu državnog parlamenta ličnost koja može s uspjehom obnašati ovu funkciju.

"Nalazimo se u zaostatku od godinu dana kad Vijeće ministara nije radilo u punom kapacitetu tako da sada predstoji puno posla, puno obaveza u pravcu, kako integracije BiH ka EU, tako isto unutrašnje integracije i, u onom prostoru kako to Ustav nalaže, i što bolje koordinacije Vijeća ministara s entitetskim, odnosno kantonalnim vladama u cilju rješavanja problema", kazao je Tihić.

On je dodao da o zakonima o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći već postoji politički dogovor i što treba samo da se realizira.

Što se tiče budžeta, Tihić smatra "da će biti dovoljno znanja, mudrosti i spremnosti da se postigne dogovor za budžet za 2012. godinu".

Izražavajući punu podršku predsjedavajućem Vijeća ministara, Tihić je kazao da mu je i službeno saopćio i predao pismeni akt o kandidatima za Vijeće ministara iz SDA.

Sadik Ahmetović je kandidat za ministra sigurnosti, Muhamed Ibrahimavić za ministra odbrane BiH, a Fuad Kasumović za zamjenika ministra finansija i trezora BiH.

Bevanda je kazao da bi danas popodne trebao imati konsultacije s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, ali nije mogao reći tačan termin konsultacija s predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem.