Naslijedio Antu Jeleča
0

Ivica Jerkić komandant Operativne komande OS BiH

FENA
Ivica Jerkić
Ivica Jerkić
U Kampu Butmir II u Sarajevu danas je upriličena svečana ceremonija primopredaje dužnosti komandanta Operativne komande Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) između dosadašnjeg komandanta generalmajora Ante Jeleča i narednog komandanta brigadnog generala Ivice Jerkića.

Primopredaja dužnosti urađena je u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH.

Generalmajor Jeleč od sada će obavljati dužnost komandanta Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH i, kako je kazao, na toj dužnosti prenijet će iskustva stečena na dosadašnjoj poziciji.

Obraćajući se prisutnima Jeleč je apostrofirao dostignuća Operativne komande u njegovom četverogodišnjem mandatu među kojima su najznačajnije deminiranje oko 10 miliona metara kvadratnih, od kojih je milion deminiran na ruti za izgradnju koridora 5-C i to bez ijednog deminerskog incidenta.

Podsjetio je da je uspješno provedena i okončana misija "Iračka sloboda" i to osam rotacija za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) i jedna rotacija pješadijske jedinice, a završene su i tri rotacije u misiji ISAF.

Novi komandant Jerkić naglasio je da će raditi na opravdavanju povjerenja za vođenje Operativne komande OSBiH koju čine tri pješadijske brigade, brigada taktičke podrške i brigada Zračnih snaga.

"Program i vizija rada Operativne komande je bez alternative, a to je put prema integracijama i NATO-u tj. sistemu kolektivne odbrane i sigurnosti za cijelu BiH. Težište će ostati isto i bit će to učestvovanje u mirovnim operacijama, protuminsko djelovanje i pružanje pomoći civilnim tijelima u reagiranju na prirodne i druge katastrofe", dodao je Jerkić.

U izjavi novinarima kazao je da je nova dužnost stepenica više u njegovoj karijeri, ističući da će prioritet njegovog rada biti, osim navedenog, standardizacija Oružanih snaga jer se misije i aktivnosti mijenjaju i traže nova prilagođavanja.

Ceremoniji primopredaje dužnosti prisustvovao je i generalpukovnik, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Miladin Milojčić, koji je također podsjetio na brojne uspjehe ove komande ističući humanitarno deminiranje, podršku mirovnim misijama, uništavanje NUS-a te vojno-civilnu saradnju i MEDEVAK (medicinsku evakuaciju).

Svečanost primopredaje uveličali su brojni vojni dužnosnici, pripadnici vojno-diplomatskog kora te predstavnici međunarodnih organizacija.