BiH
2

Jedini ljekar Bošnjak u Srebrenici vraća se na posao u Domu zdravlja?

Anadolija
Dr. Nermin Džanić
Dr. Nermin Džanić
Dr. Nermin Džanić, jedini ljekar porodične medicine bošnjačke nacionalnosti u Domu zdravlja Srebrenica koji je početkom avgusta dobio rješenje o otkazu, samo šest mjeseci nakon što je zaposlen, uskoro bi se mogao ponovo vratiti na posao, izvještava novinar agencije Anadolija.

Kako je dr. Džanić potvrdio za agenciju Anadolija, on je dobio poziv iz Doma zdravlja Srebrenica da 2. septembra ''dođe na posao i da se dogovori s nadležnima''.

Na pitanje da li to znači da postoji mogućnost da ponovo počne raditi, on je odgovorio potvrdno.

''Da, postoji mogućnost, ali vidjet ćemo. Bilo je dosta pustih obećanja, pa želim pričekati''.

Pojasnio je kako se sa čelništvom Doma zdravlja Srebrenica može samo dogovoriti da počne ponovo raditi ili da otkaz ostane na snazi, to jeste da nema trećeg rješenja.

Ukoliko ne bude vraćen na posao, dr. Džanić je kazao da će najvjerovatnije napustiti Srebrenicu, ali i Bosnu i Hercegovinu, te da će u tom slučaju život i karijeru nastaviti u inozemstvu, o čemu uopće nije razmišljao kada se prije nešto više od pola godine odlučio vratiti u rodnu Srebrenicu.

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković ranije je kazao da se dr. Džanić mora vratiti na posao ili će u suprotnom prekinuti koaliciju sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Duraković je u više navrata rekao i kako otkaz dr. Džaniću, koji je otpušen iako u Domu zdravlja Srebrenica nedostaju najmanje tri ljekara, predstavlja političku poruku svim Bošnjacima povratnicima.

Vršitelj dužnosti direktora Doma zdravlja Srebrenica dr. Nenad Milošević ranije je rekao, da se čeka odluka Ministarstva zdravlja RS u vezi s vraćanjem dr. Džanića na posao.