BiH
9

Je li vrijeme da se iz Ustava RS-a izbriše smrtna kazna?

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Dok se političari iz Republike Srpske trude da izmijene Ustav Bosne i Hercegovine, Evropska komisija upozorava da je potrebno iz Ustava RS ukinuti odredbu o smrtnoj kazni.

"Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav Federacije zabranjuju smrtnu kaznu. Iako postoji moratorij, odredba o smrtnoj kazni u Ustavu Republike Srpske i dalje je na snazi. Potrebno je ukinuti član 11(2) Ustava Republike Srpske u skladu sa acquisem", piše u izvještaju Evropske komisije o napretku BiH u 2014. godini.

Član 11 (2) Ustava Republike Srpske propisuje da se smrtna kazna može iznimno propisati i izreći samo za najteže oblike teških kaznenih djela".

Činjenica je da se smrtna kazna u manjem bh. entitetu ne primjenjuje u praksi, ali je zabrinjavajuće što i dalje jedan administrativno-teritorijalni dio zemlje sa demokratskim uređenjem i države koja pretenduje da bude dio Evropske unije u svom ustavu dozvoljava smrtnu kaznu.

Već nekoliko puta pokušano je da se izmijeni ta odredba Ustava RS, ali bezuspješno, pa i posljednji put u aprilu 2012. godine.

Problem nije bio u pitanju da li treba ili ne brisati odrednicu o smrtnoj kazni, već u drugim amandmanima na Ustav RS, o kojim nije bilo saglasnosti u Vijeću naroda RS.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović kazao je kako su sada pripremili amandmane koje su predložili predstavnicima opozicije, odnosno PDP-u i SDS-u, a koji se odnose na ukidanje smrtne kazne.

"Potrebno je 30 zastupnika da bi se pokrenula inicijativa, odnosno potrebno je 30 potpisa zastupnika da bi se to našlo na dnevnom redu", rekao je Hadžiomerović.

On je dodao da je Klub Bošnjaka 2012. godine odlučio osporiti sve amandmane s obzirom na to da je tadašnja vlast u entitetu RS tražila prevelike ustupke poput onog da glavni grad RS bude Banja Luka, a ne Sarajevo. Podsjećamo, tada je bilo riječi o paketu od 29 amandmana od kojih je samo jedan bio brisanje smrtne kazne iz entitetskog Ustava.

"Došlo je vrijeme da se smrtna kazna ukine iz Ustava RS. Mislim da treba da ide samo taj amandman. To je sada na zastupnicima opozicije jer Klub Bošnjaka neće praviti problem", kazao je Hadžiomerović.

Na kraju dodaje da je iz razgovora sa predstavnicima SDS-a i PDP-a stekao utisak da su i oni zainteresovani da se ovo pitanje konačno pokrene.

"Očekujem da podrže ovu ideju. Postoji i formulacija i obrazloženje koje smo im dali", zaključio je Hadžiomerović.