BiH
0

Zastupnici iz RS-a: Negativan izvještaj o izmjenama Krivičnog zakona BiH je politički motiviran

Piše: S. H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Žustra rasprava vodila se danas u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH povodom negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije o prijedlogu izmjena Krivičnog zakona BiH i prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, kojom stranke iz RS-a traže ukidanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i ukidanje članaka iz Krivičnog zakona BiH koji propisuju sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

Zastupnici iz SNSD-a i SDS-a naglašavali su nelogičnosti postojanja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH te kako je Krivični zakon BiH nametnuo visoki predstavnik u BiH.

"Smatram da trebamo osporiti mišljenje Ustavnopravne komisije, jer je opravdanje da predložene izmjene zakona nisu u skladu s Ustavom i pravnim sistemom BiH. Na kraju imate situaciju da FBiH ima više neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH nego RS. Zna se na koju presudu Ustavnog suda BiH mi iz RS-a nećemo pristati", istakla je Dušanka Majkić, zastupnica iz SNSD-a.

Zaim Backović je dodao kako je nečuveno da se izmjenama Krivičnog zakona traži da se odluke Ustavnog suda BiH ne poštuju, što je krivično djelo.

Pravno objašnjenje zbog čega je Ustavnopravna komisija dala negativno mišljenje o prijedlogu izmjena Krivičnog zakona i prijedlogu izmjena zakona o Ustavnom sudu dao je zastupnik Damir Arnaut.

"Brisanje jednog člana Krivičnog zakona koje stranke iz RS-a traže je neustavno jer se taj član odnosi na sprovođenje odluka Ustavnog suda BiH. Samo to je neustavno, a ne čitav Krivični zakon, kako to vi pokušavate predstaviti. Djelovali smo pravno, a ne politički", naglasio je Arnaut.

Zastupnik Momčilo Novaković se također izjasnio i kazao da će, ukoliko se ne usvoje izmjene Krivičnog zakona BiH, to skupo koštati.

Podsjećamo, u Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH, SNSD i SDS traže da se iz Ustavnog suda BiH izbace strane sudije, dok u Prijedlogu zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH traže da se izbriše član koji glasi:

"Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".