Važne izmjene
3

Javna rasprava u Mostaru: Predloženi zakoni dodatno opterećuju realni sektor, moguć odljev firmi iz FBiH u RS

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Jedna u nizu javnih rasprava o prijedlogu zakona o porezu na dohodak, zakona o doprinosima i zakona o porezu na dobit održana je u Mostaru. Sve je urađeno na inicijativu velikog broja poslovnih subjekata, a skup su organizovali Udruženje poslodavaca FBiH, Privredna komora FBiH, FIPA, Vijeće stranih investitora i Predstavništvo Njemačke komore u BiH.

Željko Raguž iz Privredne komore Federacije BiH kazao je da se radi o velikom broju amandmana i primjedbi na predložene nacrte u smislu da predloženi nacrti ne rasterećuju u dovoljnoj mjeri privredu kroz doprinose i poreze na platu.

"Plate u realnom sektoru koje su sada ispod prosjeka bi ovim prijedlogom bile opterećene još i više nego sada. Uvode se novi oblici dohodaka u oporezivanje kao što je dividenda, prihodi od kapitalne dobiti, pa ček i kamate na štednju u bankama. Smatramo da ovi dohoci ne trebaju biti oporezivi iz više razloga", kazao je Raguž.

Raguž je naveo da oporezivanje dividende ne postoji u drugom entitetu, kao ni porez na kamatu, što bi moglo uzrokovati odljev firmi, jer bi mnoge onda promijenili sjedište i otišle u Republiku Srpsku jer je tamo povoljnije okruženje.

"Predloženi zakoni šalju poruku destimuliranja štednje, destimuliranja investicija, a uvođenje oporezivanje dividendi negativno djeluje na i onako zamrlo tržište kapitala. Planira se i uputiti prijedlog za smanjenje stope poreza na dobit sa deset na osam posto i traži se vraćanje određenog broja poreskih olakšica", zaključio je Željko Raguž iz Privredne komore Federacije BiH.

Javna rasprava traje do kraja ove godine te nakon toga se kreće u parlamentarnu proceduru usvajanja zakona, a ako se zakon donese realno je očekivati da njegova primjena kreće od 1.1.2019. godine.

Mladen Pandurević iz Udruženja poslodavaca FBiH kazao je da su ovo vrlo važni zakoni koji imaju nesagledive posljedice po privredni ambijent, a time i živod općenito.

"Pokušavamo na bazi argumenata da dokažemo Vladi Federacije BiH da treba da naprave rasterećenje privrede i ispuni obavezu koju je preuzela samom Reformskom agendom. Tražimo rješenja koja će dovesti do toga da radnici imaju više, time i više troše, da kreiraju nova radna mjesta, da se bolje puni budžet i vanbudžetski fondovi", prokomentarisao je Pandurević.

Pandurević je kazao da bilo koji njihov prijedlog koji nema opću društvenu težinu unaprijed treba odbaciti.

"Pritiskom MMF-a ukinut je dobar dio povlastica za poslodavce. Posljedica toga je da vlade pune budžete i hvale se time, a smanjuju se drugi makroekonomski pokazatelji. Mi kažemo, omogućite nam poreske olakšice koje postoje i u drugim zemljama, da nam se vrati poreska olakšica kod reinvestiranja", zaključio je Mladen Pandurević.

Uduženje poslodavaca FBiH nije protiv proširenja porske osnovice, ali tad je potrebno smanjiti poresku stopu.