Presuda 6. decembra
0

Jašarević: Ako me osude, to ne znači da neko drugi neće učiniti što i ja

SRNA
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Tužilac Dubravko Čampara zatražio je danas u završnoj riječi pred Sudom BiH da Mevlid Jašarević, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, optuženi za teroristički napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, budu osuđeni za krivično djelo organizovanje terorističke grupe u vezi sa terorističkim djelom.

Čampara je na kraju završne riječi zatražio da se optuženima do izricanja presude odredi mjera pritvora.

Prema njegovim riječima, za organizovanje terorističke grupe zakonom je predviđena najmanja kazna zatvora od pet godina, a za članstvo u terorističkoj grupi najmanje tri godine.

On je naglasio da su optuženi postupali sa direktnim umišljajem i da su bili svjesni i htjeli da izvrše ovo krivično djelo.

Čampara je podsjetio da je Jašarević 28. oktobra 2011. godine na Ambasadu SAD-a ispalio 105 metaka iz automatske puške za oko 50 minuta, dok je grad bio u blokadi do 21.00 sat.

On je rekao da je tom prilikom ranjen policijski službenik Mirsad Velić, te da su svi svjedoci izjavili da je u gradu nastupio metež i haos.

Čampara je naglasio da Jašarevićeva odbrana pokušava dovesti u pitanje ranjavanje Velića, negirajući da je to učino prvooptuženi, mada dokazi govore da je on počinilac.

On je podsjetio i na pronađeno oružje kod Ambasade, kao i u Gornjoj Maoči, i na DVD koji je Ahmetspahić trebao objaviti drugog dana, kao i na laptop koji je oduzet od Jašarevićeve nevjenčane supruge Mirele Demirović.

Tužilac je podsjetio i da je Demirovićeva izjavila da je Jašarević u septembru 2011. godine već išao u Sarajevo, ali nije ništa uradio, pa je mislila da će i 28. oktobra odustati.

"Svi dokazi govore da su optuženi zajedno pripremali ovaj teroristički napad", rekao je Čampara.

Jašarevićev branilac Senad Dupovac je u završnoj riječi naveo da u glavnom pretresu nije dokazano da je njegov klijent počinio krivično djelo terorizma, već da mu sude za krivično djelo ugrožavanje osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom ili krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

On je rekao da njegov klijent nije došao pred Ambasadu SAD tog dana da nekoga ubije nego da bude ubijen i "mučeničkom smrću sebi obezbijedi mjesto u raju".

Dupovac je dodao da u toku suđenja nije dokazano da je Jašarević ranio Velića, da se u dostavljenom izvještaju Sudu BiH navodi da su pucala dva policijska službenika, a svjedoci su rekli da su pucala četiri.

On je naglasio da se više plaši završne riječi Jašarevića nego tužioca.

Jašarević je rekao da, ako ga Sud BiH osudi, to neće spriječiti nekog drugog da učini isto što i on.

On je rekao da se kaje za svaku osobu koja je tog dana bila uplašena, ističući da će ovakvih napada biti dok Amerikanci ubijaju muslimane.

Prema njegovim riječima, Amerikanci koji ubijaju u Iraku izdaju knjige o svojim djelima, a niko ih ne kažnjava što ubiju 200 ljudi, niti neko od njih traži da se kaju za počinjeno.

Advokati drugooptuženog i trećeoptuženog, Mirza Kovač i Dragiša Mihajlović zatražili su u završnoj riječi da njihovi klijenti budu oslobođeni optužbi "jer Tužilaštvo nije dokazalo radnje koje im se stavljaju na teret".

Sudija Branko Perić zakazao je za četvrtak, 6. decembar, u 13.00 sati izricanje presude.

Prema optužnici, koju je 23. aprila podiglo Tužilaštvo BiH, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić napadom na američku Ambasadu planirali su da iznude ustupke od vlasti zahtijevanjem da NATO snage napuste Avganistan, te su prijetili građanima SAD-a i Njemačke.

Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su, kao članovi terorističke grupe, omogućili Jašareviću izvršenje krivičnog djela terorizma.

Mevlid Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu u blokadi držao centar grada oko 45 minuta, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.