Danas završne riječi
11

Dupovac: Jašarević je želio da bude ubijen i ode u raj

SRNA
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Tužilac i odbrana danas bi trebali iznijeti završne riječi na suđenju Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću, optuženim za teroristički napad na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Branilac Mevlida Jašarevića advokat Senad Dupovac izjavio je Srni da je pripremio završnu riječ koju će bazirati prvenstveno na okolnosti da njegov klijent nije došao pred Ambasadu SAD-a toga dana da nekoga ubije nego da bude ubijen i mučeničkom smrću sebi osigura mjesto u raju.

Na posljednjem ročištu u svojstvu vještaka svjedočio je profesor Odsjeka za sigurnosne i mirovne studije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Vlado Azinović, koji je iznio mišljenje o fenomenu i korijenima terorizma, kao i društvenom kontekstu i njegovim pojavnim oblicima.

Prema optužnici, koju je 23. aprila podiglo Tužilaštvo BiH, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su napadom na Američku ambasadu planirali iznuditi ustupke od organa vlasti zahtijevanjem da NATO snage napuste Afganistan, te su prijetili građanima SAD-a i Njemačke.

Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su, kao članovi terorističke grupe, omogućili Jašareviću izvršenje krivičnog djela terorizma.

Mevlid Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu u blokadi držao centar grada oko 45 minuta, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

On je nasumice pucao po objektu Ambasade i ranio pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića.