Energetska zajednica
0

Janez Kopač: Nove termoelektrane su pusti snovi političara iz BiH

V. K.
Janez Kopač
Janez Kopač
Direktor Sekretarijata Energetske Zajednice Janez Kopač govorio je o obavezama koje je BiH, ali i druge zemlje u regiji preuzele vezano za dekarbonizaciju ekonomije te je poručio kako BiH u ovom kontekstu kasni za okruženjem.
U intervjuu koji je organizovao Centar za životnu sredinu, Kopač je istakao kako BiH u ovom periodu ima problem s usklađivanjem politike s propisima Evropske unije.

"Sve to je uglavnom zbog problema sa Ustavom i nadležnostima, jer za dekarbonizaciju koja predstavlja tzv. drugu energetsku tranziciju, potrebna je prva, a to je reorganizacija elektroenergetskog sektora. U FBiH se to još uvijek nije dogodilo, u RS-u se dogodilo u distributivnim preduzećima. Također, potrebna je liberalizacija cijena odnosno otvaranje tržišta, što naravno znači i odražavanje tog troška u cijenama. Sada su cijene regulirane na način da su toliko niske da nema nikakvog podsticaja za promjenu dobavljača", rekao je Kopač.

Kopač je poručio kako se BiH u budućnosti mora okrenuti durgim, obnovljivim izvorima energije te da je dekarbonizacija nova ekonomska realnost za regiju.

"Tu BiH ima velike potencijale, posebno Hercegovina koja je puna vjetra i sunca i mogla bi biti nova energetska destinacija Centralne Evrope. Predstavnici elektroprivreda razumiju to i vide u tome šansu koja nema toliko veze za zaštitom okoliša, već sa ekonomijom. BiH je bila izvoznica električne energije i ako to bude bazirano na uglju, izvoza više neće biti, te mora naći novu šansu za budućnost. Tu šansu ima u energetici, samo sada bez uglja", ističe on.

Kada je riječ o prilagođavanju zakonske regulative novim izvorima energije, Kopač ističe kako je to komplikovan proces koji neće biti prijatan.

"Uz to, cijela BiH, odnosno oba entiteta moraju usvojiti programe prestrukturiranja regija ovisnih o uglju, a to je izuzetno komplikovan proces koji neće biti prijatan, pošto su mnogi tu na gubitku. Zbog toga treba da su ponuđene neke alternative koje koštaju", rekao je Kopač.

Što se tiče rokova za ispunjavanje procesa dekarbonizacije, Kopač ističe kako je rokove u ovom slučaju teško postavljati.

"Teško je pričati o godinama, dat ću kratku ilustraciju. U Sloveniji imate TE Šoštanj koja je otvorena 2015. godine i najsavremenija je termolektrana u regionu. Po investicionom programu morala bi raditi do 2054. godine. Prošle godine, do prije par mjeseci, svi su razmišljali da se gasi 2050. godine kao krajnji rok za dekarbonizaciju. Onda je vlada počela pričati o tri alternative i stvorila se velika buka u javnosti. Onda se najavilo da će TE Šoštanj ove godine imati 150 miliona eura gubitka i već sljedeće godine će biti, kao preduzeće, nerentabilna. To je nova realnost, možda će se već zatvoriti za dvije godine, godinu", kaže Kopač.

Osim toga, Kopač ističe kako blokove u Kaknju i Tuzli najvjerovatnije čeka pokretanje pravnih procesa zbog toga što rokovi za rekonstrukciju nisu ispoštovani.

"Vjerovatno će se to desiti u BiH sa Kaknjem i Tuzlom, jer jednostavno nisu počeli na vrijeme, ali istina je da su javne nabavke u pitanju, gdje ima uvijek takvih komplikacija i to se oduži godinama, posebno u BiH. Države tu ponekad ne mogu ništa zbog procedura. Značajno je da su procesi započeti, iako se ne drže rokova. I Pljevlja se sada rekonstruira, i EPBiH je započela postupak za Kakanj i Tuzlu, Ugljevik je pri kraju, ne znam kako je sa TE Gacko", kaže Kopač.

Kada je riječ o sankcijama Energetske Zajednice za zemlje koje ne poštuju Nacionalni plan smanjenja emisije gasova, Kopač poručuje kako se tu prije svega treba osloniti na domaće zakonodavstvo.

"Prije svega moraju se pridržavati domaćeg zakonodavstva, RS i FBiH imaju svoje zakone o zaštiti okoliša gdje su predviđene dosta visoke kazne. Prva je na potezu domaća inspekcija, a ne Sekretarijat Energetske zajednice. Uvijek postoji prekršajni postupak unutar Energetske zajednice, koji je dug i neučinkovit. Stoga je sve što rade organizacije na terenu jako važno, jer ima odjeka i oblik su pritiska na vlasti da nešto naprave. Poneki put čini se da je sve uzalud, ali mislim da nije", mišljenja je Kopač.

Na kraju, Kopač poručuje kako će se poskupljenje energije definitivno desiti u budućnosti.

"Poskupljenje energije će se sigurno desiti, jer bez toga ne može. To se desilo u EU, iako je tačno da su te zemlje bogatije. Ipak, dekarbonizacija se dešava i neko to mora da plati, to su na kraju krajeva uvijek krajnji potrošači. Međutim, ovo je bitka za bolju budućnost i mislim da se u bolju budućnost isplati investirati", zaključio je direktor Sekretarijata Energetske Zajednice Janez Kopač