Energetski sektor
86

Nikšić: Potpuno je jasno da od Bloka 7 u Tuzli neće biti ništa

B. R.
Nermin Nikšić, premijer FBiH (Foto: A. K./Klix.ba)
Nermin Nikšić, premijer FBiH (Foto: A. K./Klix.ba)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) je danas, na obilježavanju Dana rudara u rudniku Mramor kod Tuzle, govorio o tome šta će biti s Blokom 7 Termoelektrane Tuzla.

Govoreći o pritiscima Evropske unije za zatvaranje termoelektrana, napomenuo je da se pojedine termoelektrane u Uniji ponovo stavljaju u funkciju. No, njegovom izjavom su potvrđeni navodi da Blok 7, koji je trebao biti zamjena za blokove 3,4 i 5 Termoelektrane Tuzla, neće biti izgrađen.

"Potpuno je jasno da od Bloka 7 neće biti ništa, ali ćemo uraditi sve što je moguće da ostale blokove dovedemo u funkciju te da 2030., odnosno 2050. godinu dočekamo spremni", naglasio je Nikšić.

Ovo je prvi put nakon dugo vremena da se nadležni oglase o sudbini spomenutog energetskog postrojenja. Odluka o njegovoj izgradnji donijeta 2014., u prvom premijerskom mandatu Nikšića.

Trebao ga je izgraditi konzorcij kineskih kompanija China Gezhouba Company i China Energy Engineering Group Guangdong Electric Power Desing Institute. Namjera je bila da se izgradnja finansira kreditom kineske državne banke Eximbank za Elektroprivredu Bosne i Hercegovine (EP BiH) u iznosu od 1,5 milijardi KM. Iz Energetske zajednice su nekoliko puta upozoravali da državna garancija za ovaj kredit predstavlja nedozvoljenu državnu pomoć.

U međuvremenu je za realizaciju ovog projekta već potrošeno 300 miliona KM, od čega je samo za avans dato 200 miliona KM. Značajan problem se desio kada se iz ovog projekta povukla američka kompanija General Electric čija je oprema (kotao, turbina i generator kao ključna oprema) trebala biti u Bloku 7. GE se povukao nakon što je 2020. odustao od učešća u projektima zasnovanima na uglju.

Konzorcij dvije kineske kompanije je ponudio izmjenu ugovora - da tu ključnu opremu isporuče kineski proizvođači s evropskom tehnologijom ili licencom. Međutim, EP BiH se tome usprotivio, tvrdeći da tako štiti svoje interese.

Očekuje se da će se spor između FBiH i kineske strane riješiti međunarodnom arbitražom. Zbog toga je donekle razumljivo zašto se nadležni ne očituju o pitanjima koja su u interesu javnosti, a odnose se na Blok 7. Naime, bilo koje očitovanje bi suprotna strana u arbitraži mogla iskoristiti protiv FBiH.