BiH
0

Jadranko Palija osuđen na 28 godina zatvora zbog ratnog zločina

FENA
Sud BiH izrekao je danas prvostepenu presudu u predmetu Jadranko Palija, kojom je optuženi proglašen krivim za krivično djelo zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, te osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina.

Presudom sudećeg vijeća, Palija je oglašen krivim da je 31. maja 1992. godine zajedno sa drugim vojnicima VRS učestvovao u napadu na zaselak Begići – sela Kljevci, gdje svo zatečeno civilno stanovništvo dovode pred kuću jednog civila. Žene i djecu odvajaju i zatvaraju u kuću, a muškarce odvode preko njiva zvane "Vinogradine“.

Kada su došli do klaonice na rijeci Sanici, Jadranko Palija je lično ubio dva civila, dolaskom na raskrsnicu u Vrhpolju ubio jednog civila, na magistralnom putu prema Sanskom Mostu ubio jednog civila, dok je na vrhpoljskom mostu ubio još jednog civila, a zajedno sa drugim vojnicima učestvovao u ubijanju četrnaest civila na način što su im naredili da se skinu i skaču s mosta, te dok su padali u vodu na njih su pucali. Tom prilikom nisu uspjeli ubiti jednog civila.

Nadalje, u izreci presude stoji da je optuženi Palija neutvrđenog dana u ljeto 1992. godine u ulici Muhići, došao do kuće gdje je zatekao dvije žene sa dvoje djece, koje su došle po hranu. Nakon što ih je legitimisao i zastrašivao, govoreći da im život u Sanskom Mostu ne vrijedi ništa, pod izgovorom da želi izvršiti pretres drugog dijela kuće koji je bio zaključan, poveo je žensku osobu "A“ do ulaznih vrata u taj dio kuće, odvalio vrata i nakon što su ušli u unutrašnjost, pod prijetnjom pištoljem je silovao, a potom zaprijetio ubistvom ukoliko budu pričale šta se desilo.

Također, navedeno je da se Palija za vrijeme oružanog sukoba u BiH u periodu od 1993. godine do oktobra 1995. godine u svojstvu vojnog policajca kretao na području Sanskog Mosta.

Zaustavljao je civile muslimanske nacionalnosti, vršio zastrašivanja i premlaćivanja šest civila, učestvovao u nezakonitom hapšenju dvoje civila i odvođenju u zatvor vojne policije koji se nalazio u naselju Mahala, na punktu u Pobriježju legitimisao civile koji su prolazili kroz punkt, vrijeđao ih na razne načine, zastrašivao i premlaćivao pet civila, a vrlo često je zastrašivao i tukao jednog civila tražeći od njega da se iseli, sve dok ova osoba nije poginula u svojoj kući koja je minirana decembra 1994. godine.

Sud je također donio rješenje kojim se prema optuženom određuje pritvor koji može trajati do pravomoćnosti presude, ali najduže dok ne istekne vrijeme trajanja kazne izrečene presudom sudećeg vijeća.

Ovim rješenjem ukinute su mjere zabrane, izrečene rješenjem vanraspravnog vijeća Suda od 2. novembra 2006. godine, saopćeno je iz Suda BiH.