Komentari (12)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
A zasto ne smatras izmisljotinom i tu 1300 i neku?A mozda je sve izmisljotina? Izvor. U Sarajevu je prije II svjetskog rata zivjelo 12000 Jevreja.(popis iz 1940)Grad je brojao 85000,pa ti izracunaj postotak. A zabrana cestitanja govori samo o toleranciji i postovanju drugog. Nekada,bar u Sarajevu je to bilo nezamislivo.Vremena se mjenjaju.Na gore.
@@ nadimak - Izvini, nije mi bila namjera da uvrijedim bilo koga. Ovo za zabranu čestitanja je službeni stav svih Islamskih škola prava. Provjerio sam to i u lokalnom džematu jer živim u sredini gdje ima dosta pravoslavaca pa mi je bilo ponekad neugodno što oni meni čestitaju a ja njima ne. Ma da je 10000-ta meni je svejedno jer ne vjerujem u te izmišljotine. Za tvoju informaciju, Hinduizam je par hiljada godina stariji od Judaizma no sumnjam da si ti Hindu. To što neko još nije spoznao pravu istinu nije moj problem i neću se previše baviti time. Iskreno, povijest Judaizma u BiH me pretjerano ni ne zanima. Pitanje sam postavio čisto informativno. Mogu li dobiti odgovor na drugo pitanje i izvor za tih 12%? Unaprijed hvala!
A zasto ti je zabranjeno cestitati?U ovom \"multi etnickom\"gradu komsije su nekada, komsijama cestitali njihove praznike.Kazes \"izmisljotine\"?Ovo je ipak nekome 5770-a,,nekom 2009-a,a nekome 1300 i neka. Za tvoju informaciju u Sarajevu je nekada bilo 12% Jevreja.Nisu otisli nigdje.Odveli ih i pobili,sto u Jasenovcu sto na Vracama.Uci malo istoriju.
U državu ste dobrodošli, slavite koliko želite samo meni je kao muslimanu zabranjeno te izmišljotine čestitati. Nego, imam jedno pitanje: jeste li vi ortodoksni Židovi ili Zionisti (Cionisti). I zna li tko koji je danas postotak Židovskog stanovništva u Sarajevu? Čuo sam da ih je nekad bilo 5%.
L\'shanah tovah! :)
Svim sarajevskim, bh i Jevrejima u Svijetu Sretna Nova godina :)
Ko Bošnjacima podmeće jevrejsku Novu godinu u Ramazanu :)
Svim jevrejima sretna Nova godina, od srca želimo! I mi ćemo da pripremimo jabuke i med i nar, bar malo da obilježimo i proslavimo tradiciju preteče našeg Hrišćanstva, i time Pravoslavlja. Još jednom, sve najbolje.
Ne kaze se \"saratova\" vec \"saNa tova\" - Chana=godina tova=dobra,srecna (pa samim tim vas prijevod \"sretno vam bilo\" nije tacan),ali u svakom slucaju HVALA na clanku i cestitkama.
što je u prevodu >godina dobra
Šaratova!
Cestitam i sretan prvi Maj !!